Ανησυχία για την διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους

  • Iatropedia
Ανησυχία προκάλεσε στους ρευματοπαθείς η πληροφορία για διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους για σοβαρές παθήσεις (φάρμακα του Ν3816) αποκλειστικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία και όχι από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπως γίνεται μέχρι τώρα, ή τα φαρμακεία των νοσοκομείων, όπως είχε υποσχεθεί ο υπουργός Υγείας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν από τον Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης και από το Συντονιστικό Συλλόγων Ασθενών και Γονέων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα, «μετά από σημερινή επαφή μας με το υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα τον κ. Βαγγέλη Αυγουλά, σύμβουλο του υπουργού, διαψεύδεται αυτή η πληροφορία».

Ωστόσο, ενημερωθήκαμε ότι η πρόθεση του υπουργείου είναι να επεκταθεί η προμήθεια αυτών των φαρμάκων και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, μόνο σε περιπτώσεις όπου η πρόσβαση σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή άλλη δημόσια δομή Υγείας δεν είναι εφικτή για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.Η οποιαδήποτε απόφαση όμως, τονίζει το υπουργείο, θα ληφθεί με την σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων φορέων.

«Η δική μας άποψη», τονίζουν , «όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενη επιστολή μας στο υπουργείο, όταν επί υπουργίας του κ. Α. Γεωργιάδη είχε πάλι προκύψει το θέμα, είναι να γίνεται η προμήθεια των φαρμάκων αυτών από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία των νοσοκομείων για τους παρακάτω λόγους:

-εξοικονόμηση δαπάνης (το κόστος αυξάνεται κατά 40% στα ιδιωτικά φαρμακεία)

-στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ έχουμε δυνατότητα εκτέλεσης τριμήνων και εξάμηνων συνταγών εφάπαξ καθώς και κατ’ οίκον αποστολή όπου υπάρχει ανάγκη.

-εξασφαλίζεται η επάρκεια. Στις σημερινές συνθήκες ποιο συνοικιακό φαρμακείο θα μπορεί να δεσμεύσει ένα αρκετά σημαντικό ποσόν για διάστημα 3-6 μηνών έως ότου αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ;

-αποτρέπεται η κερδοσκοπία και η τεχνητή έλλειψη φαρμάκων από τις παράλληλες εξαγωγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν