Ανδρέας Ξανθός: Θα έρθουν πίσω στην Ελλάδα γιατροί με τα χρήματα που θα τους δώσουμε

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όχι δεν κάνουμε κάποιο αστείο. Οικονομικό κίνητρο για να επιλέξουν γιατροί τις νέες δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός. Βέβαια τα 1500 ευρώ δεν αποτελούν κίνητρο για κανέναν, ειδικά αφού η φορολογία είναι σε δυσθεώρητα επίπεδα για τις παροχές που έχουμε ως εργαζόμενοι από το κράτος... Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία!

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο υπουργός Υγείας είπε ότι «το ευρύτερο προσωπικό είναι εύκολο να βρεθεί, αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι το ιατρικό προσωπικό που θα στελεχώσει τις νέες δομές…

Και σκέφτονται ότι η πρωτοβάθμια περίθαλψη να στελεχωθεί με γιατρούς που είναι εκπαιδευμένοι στην αντίστοιχη αντίληψη των οικογενειακών γιατρών που θα είναι σε αυτά τα πολυϊατρεία (γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων) της κάθε γειτονιάς.

Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχουν φύγει στο εξωτερικό 17.000 με 18.000 νέοι γιατροί και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αντιστρέψουμε την φυγή αυτή, είπε ο κ. Ξανθός, «να δώσουμε το μήνυμα ότι σε αυτό το δύσκολο τοπίο υπάρχει προοπτική και σχέδιο, μπορούν να έχουν μία αξιοπρεπή επιστημονική και επαγγελματική διέξοδο».

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Για το λόγο αυτό, έχουμε δώσει αυξημένο κίνητρο ο μισθός με τον οποίο θα ξεκινά ένας γιατρός δεν θα είναι ο εισαγωγικός που αντιστοιχεί σε έναν επιμελητή Β, αλλά αυτός ενός επιμελητή Α».

«Θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια μέσα και από τα πανεπιστήμια, να ενημερώσουμε τους φοιτητές και τους ειδικευόμενους, να δώσουμε το σήμα ότι η δημόσια περίθαλψη αναδιοργανώνεται, με επίκεντρο την πρωτοβάθμια περίθαλψη και μπορούν να επενδύσουν σε αυτήν την προσπάθεια οι νέοι επιστήμονες», κατέληξε ο κ. Ξανθός.