Ανδρέας Ξανθός: Προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με τους απλήρωτους λογαριασμούς ανασφάλιστων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι ανασφάλιστοι νοσηλεύονται δωρεάν αλλά οι Εφορίες στέλνουν τα "μπιλιετάκια" από προηγούμενα έτη ζητώντας όσα χρήματα δεν πλήρωσαν ανασφάλιστοι σε νοσηλείες τους. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι για να αντιμετωπιστεί το θέμα, θα προχωρήσει σύντομα σε νομοθετική ρύθμιση.

Νομοθετική ρύθμιση μέσω της οποίας θα διαγράφονται βεβαιωμένα χρέη ύψους 28 εκατ. ευρώ ανασφάλιστων που νοσηλεύτηκαν στο ΕΣΥ, ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό ανακοίνωσε ο Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο».

«Στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις, όπου επειδή ακριβώς ήταν επείγον ο χαρακτήρας του νοσήματος, υπήρχε νοσηλεία από το δημόσιο σύστημα υγείας, όμως με την υποχρέωση του ανασφάλιστου να υπογράψει δήλωση αποδοχής χρέους και να μεταφερθεί αυτό το χρέος στη ΔΟΥ. Σήμερα λοιπόν έχουν συσσωρευτεί 28 εκατομμύρια ευρώ χρέη ανασφάλιστων, τα οποία τα δύο υπουργεία ετοιμάζονται να διαγράψουν», τόνισε ο κ. Ξανθός.

«Αυτό θα είναι στην ουσία μία πράξη που θα κλείσει αυτήν την εκκρεμότητα από το παρελθόν και επίσης να πω ότι είχαν καταγραφεί οφειλές στα νοσοκομεία πολλαπλάσιου ύψους, τις οποίες εμείς παγώσαμε και δεν δώσαμε», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας, ότι «με εντολή δική μας δεν προχώρησαν να βεβαιωθούν την τελευταία διετία».

Και κατέληξε ο υπουργός Υγείας λέγοντας:

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παρέμβαση κοινωνικής ανακούφισης. Είναι μία παρέμβαση που μείωσε πολύ τις υγειονομικές ανισότητες που είχαν δημιουργηθεί στη χώρα μας εξαιτίας αυτής της αποασφάλισης του πληθυσμού και της μη δυνατότητας πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Άρα λοιπόν, με αυτήν την παρέμβασή μας, νομίζω ότι ικανοποιούμε ένα αίτημα καθολικότητας και ισότητας, το οποίο είναι και στο αξιακό σύστημα της αριστεράς και όχι μόνο, δεν αφορά μόνο τις υπηρεσίες υγείας, αλλά συνολικά τις υπηρεσίες που οφείλει να παρέχει ένα οργανωμένο κοινωνικό κράτος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν