Ανδρέας Ξανθός: Νέα προσπάθεια μεγαλύτερης διείσδυσης των γενοσήμων

  • Iatropedia
Η αύξηση του όγκου της συνταγογράφησης γενοσήμων είναι το ζητούμενο από την αρχή της οικονομικής κρίσης στην χώρα και κάθε υπουργός Υγείας που πέρασε την τελευταία 6ετία από την Αριστοτέλους θεώρησε υποχρέωσή του να προσπαθήσει να προωθήσει τη διείσδυσή τους στην ελληνική αγορά. Νέα Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ήδη ο Ανδρέας Ξανθός, καθιερώνει νέουςποσοστιαίους στόχους συνταγογράφησης των φαρμάκων αυτών, ώστε να επιτευχθεί αύξηση του όγκου της τάξης του 40% στους εξωτερικούς ασθενείς, έως το τέλος του επόμενου μήνα.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Οι στόχοι αφορούν όλους τους γιατρούς που συνταγογραφούν για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα ενημερώνονται μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αν ξεπεράσουν τα όρια της ειδικότητάς τους, ή και τον αριθμό των ασθενώ,ν για τους οποίους συνταγογραφούν.

Από τα όρια αυτά στην συνταγογράφηση θα εξαιρούνται τα εμβόλια και τα φάρμακα για χρόνια πάσχοντες, όπως είναι οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου, οι καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, οι ηπατοπαθείς, οι μεταμοσχευθέντες, οι καρκινοπαθείς, όσοι έχουν Μεσογειακή Αναιμία και κυστική ίνωση και οι ασθενείς με πνευμονική υπέρταση.

Οι «ποινές» για όσους γιατρούς δεν συμμορφωθούν, θα είναι αποκλεισμός από δύο μέχρι δώδεκα μήνες από την συνταγογράφηση.