Ανδρέας Ξανθός: Το ανθρώπινο δυναμικό είναι που κάνει τη διαφορά στα συστήματα υγείας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός είχε χθες συνάντηση με τον ομόλογό του στην Κύπρο και ξεναγήθηκε μάλιστα στο πιο μεγάλο νοσοκομείο της Λευκωσίας. Στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά, εξήρε την στενή συνεργασία για την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των δύο χωρών καθώς η Ελλάδα έχει την εμπειρία του ΕΣΥ αλλά και της κατάρρευσής του τα χρόνια της κρίσης, ενώ η Κύπρος ξεκινάει τώρα να θεσμοθετεί ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού από τη Λευκωσία κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο:   

«Έχουμε μια πολύ χρήσιμη και παραγωγική επίσκεψη στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Υγείας, του αγαπητού φίλου, του Γιώργου Παμπορίδη. Νομίζω ότι μας δίδεται η ευκαιρία, και ήδη χθες κάναμε μια πολύ στοχευμένη συζήτηση στο υπουργείο Υγείας για να υπάρξει μια σταθερή συνεργασία των δυο χωρών σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η διακίνηση, η αδειοδότηση, η λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς και κυρίως η πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα μέσα από κοινές διαπραγματεύσεις στο επίπεδο των κοινών αποζημίωσης. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση για τα συστήματα υγείας και για τα ασφαλιστικά συστήματα όλων των χωρών της Ευρώπης. Να βρούμε δηλαδή μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να υπάρχει μια πρόσβαση των πολιτών, ισότιμη πρόσβαση στις νέες αποτελεσματικές θεραπείες από τη μια, και από την άλλη στην δυνατότητα να αποζημιώνονται αυτά τα καινούργια φάρμακα σε προσιτές τιμές που να διασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας. Έχουμε πάρει από κοινού πρωτοβουλίες με τον συνάδελφο υπουργό προς αυτό το πεδίο. Συνεργαζόμαστε στα Συμβούλια Υπουργών της ΕΕ, παρακολουθούμε τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται και νομίζω ότι υπάρχει μεγάλο πεδίο κοινής παρέμβασης, σε αυτό το κομμάτι το κρίσιμο, που αφορά τη πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα.

Σήμερα είχαμε την ευκαιρία μιας επίσκεψης στο μεγάλο νοσοκομείο της Κύπρου, στο τριτοβάθμιο νοσοκομείο της Λευκωσίας, περιηγηθήκαμε σε ορισμένα τμήματα, μιλήσαμε με το ανθρώπινο δυναμικό, είδαμε τον εξοπλισμό και τις υποδομές, θεωρώ ότι πραγματικά είναι υψηλού επιπέδου, με πολύ καλά standards οργάνωσης και λειτουργίας και απόδοσης. Οι υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες της Κύπρου σε αυτό το νοσοκομείο, χάρις κυρίως στην συνεισφορά και στη δουλειά ενός ανθρώπινου δυναμικού το οποίο αντιλαμβάνομαι ότι είναι σε πολύ καλό επιστημονικό επίπεδο. Το ανθρώπινο δυναμικό είναι που κάνει τη διαφορά στα συστήματα υγείας, η επιστημονική επάρκεια, το φιλότιμο, η ευαισθησία και η διαθεσιμότητα για προσφορά στους πολίτες την ώρα της ανάγκης. Θα υπάρξει και στο επίπεδο της λειτουργίας του συστήματος Υγείας επίσης μια συστηματική συνεργασία.

Η Κύπρος ετοιμάζεται να κάνει ένα κρίσιμο βήμα αυτή την περίοδο: Να θεσμοθετήσει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αυτό είναι μια μεγάλη τομή στη λειτουργία του κοινωνικού κράτους σε κάθε χώρα και νομίζω ότι πρέπει και ο υγειονομικός κόσμος, αλλά και οι πολίτες και οι πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν αυτή την παρέμβαση. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει μια εμπειρία πολυετή στη λειτουργία του συστήματος υγείας με τα θετικά και τα αρνητικά της.

Ένα σύστημα υγείας το οποίο υπέστη μια πολύ μεγάλη και αρνητική επιρροή την διάρκεια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας. Τις πληγές αυτής της παρέμβασης προσπαθούμε σιγά –σιγά να επουλώσουμε στην Ελλάδα, έχουμε διασφαλίσει την ευστάθεια του και νομίζουμε ότι το αίτημα σήμερα είναι να μπορεί να προσφέρει καθολική ισότιμη και αποτελεσματική φροντίδα στους πολίτες. Είμαστε λοιπόν σε διαρκή συνεργασία και επικοινωνία, θα αναβαθμίσουμε αυτή τη συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο της Κύπρου και νομίζουμε ότι αυτό θα είναι επ’ ωφελεία των πολιτών και του συστήματος Υγείας και των δυο χωρών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν