Ανδρέας Ξανθός στο Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής: Η ενίσχυση ων ΤΕΠ αποτελεί πολιτική μας προτεραιότητα 

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των δημόσιων νοσοκομείων αποτελούν ένα πραγματικό «πεδίο μάχης» με την αρρώστια και την απειλή της ζωής, στο οποίο δοκιμάζονται καθημερινά η αξιοπρέπεια και το αίσθημα ασφάλειας των ασθενών, οι αντοχές των γιατρών και των νοσηλευτών και η αξιοπιστία  της δημόσιας περίθαλψης. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, "η ενίσχυση και αναδιοργάνωση των ΤΕΠ αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας".

Όπως επισημαίνει η ηγεσία του ΥΥΚΑ, αυτή η πολύ κρίσιμη «πρώτη γραμμή άμυνας» του ΕΣΥ έχει επιβαρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξημένης προσέλευσης πολιτών , εξ’ αιτίας του σοβαρού ελλείμματος οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, αλλά και εξαιτίας της καθολικής, ισότιμης και δωρεάν κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών από το  ΕΣΥ.

Η ενίσχυση και αναδιοργάνωση των ΤΕΠ αποτελεί προτεραιότητα που αποτυπώνεται ως εξής σύμφωνα με τον κ. Ξανθό:

1.       Στην προκήρυξη 520 θέσεων μονίμων ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ στοχευμένα για τα ΤΕΠ των νοσοκομείων όλης της χώρας,  η επιλογή και ο διορισμός των οποίων  είναι σε εξέλιξη και πρέπει να επιταχυνθεί με μέριμνα των Υειονομικών Περιφερειών . Αυτή είναι η 1η συγκροτημένη παρέμβαση στον Τομέα των Επειγόντων από ιδρύσεως του ΕΣΥ, η οποία θα αλλάξει ριζικά το τοπίο , στο βαθμό που συνοδευτεί με ένα ενιαίο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των ΤΕΠ σε όλη τη χώρα.

2.       Στην θεσμοθέτηση της διετούς εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική , με βάση την πρόταση του ΚΕΣΥ. Αντιμετωπίζεται έτσι ένα σοβαρό έλλειμμα στις ιατρικές εξειδικεύσεις στην Ελλάδα και υπάρχει πλέον συμμόρφωση στη σχετική οδηγία της ΕΕ από το  2006 . Ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο , σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής , το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και η προετοιμασία των 2 πρώτων Κέντρων ( ΠΑΓΝΗ, «Αττικόν») που θα παρέχουν την εξειδίκευση.

3.       Στη σταδιακή ενίσχυση της 24ωρης εφημερίας ΚΥ Αστικού Τύπου . Ήδη εφημερεύουν καθημερινά 2 ΚΥ ( ΚΥ-πρώην ΠΕΔΥ Αλεξάνδρας στην Αθήνα και ΚΥ Ευόσμου Θεσσαλονίκης ) και ο σχεδιασμός του Υπουργείου προβλέπει τη δυνατότητα 24ωρης εφημερίας σε 4-5 ακόμα ΚΥ του Λεκανοπεδίου.

Φίλτρο για την ΠΦΥ

Με τις παρεμβάσεις αυτές συνδυαστικά  μπορεί να δημιουργηθεί  ένα  αποτελεσματικό «φίλτρο» για περιστατικά πρωτοβάθμιου χαρακτήρα που σήμερα συρρέουν στα νοσοκομεία και , κυρίως , διασφαλίζεται η αυτόνομη στελέχωση των ΤΕΠ , η συνεχής παρουσία επαρκούς, εξειδικευμένου και καλά εκπαιδευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού  , τα υψηλά standards οργάνωσης και ετοιμότητας τους,  η διασύνδεση και συνέργεια  με το ΕΚΑΒ  , η διαρκής υποστήριξη από τις υπόλοιπες ειδικότητες , κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου.

Στα ΤΕΠ εφαρμόζονται με πληρότητα  οι θεμελιώδεις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)  για  καθολικότητα  και ισότητα στην Υγεία , γιατί αντιμετωπίζονται χωρίς διακρίσεις , χωρίς οικονομική επιβάρυνση  και με ισότιμο τρόπο όλοι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη επείγουσα νοσοκομειακή περίθαλψη . Με την έννοια αυτή είναι ίσως το πιο «δημοκρατικό τμήμα» του νοσοκομείου .

Μένει, με συγκροτημένο πολιτικό σχεδιασμό , με διασφάλιση των αναγκαίων ανθρώπινων και υλικών πόρων και με  αντίστοιχη μέριμνα από τις Διοικήσεις των νοσοκομείων, να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα των ΤΕΠ στην παρεχόμενη  φροντίδα , για να δικαιώσουν πλήρως το ρόλο τους ως «δίχτυ ασφαλείας» στη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών  και ως πεδίο  αδιαμφισβήτητης  υπεροχής του  Δημόσιου Συστήματος Υγείας . Η ενίσχυση και αναβάθμιση των ΤΕΠ είναι επένδυση στην ποιότητα της δημόσιας περίθαλψης αλλά και στην υγειονομική ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών της χώρας.