Ανδρέας Ξανθός για ελλείψεις φαρμάκων: «Απαγόρευση επ’ αόριστον των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων»

  • Γιάννα Σουλάκη
«Οι ελλείψεις φαρμάκων καθημερινής χρήσης έχουν πάρει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις, οδηγώντας σε απόγνωση φαρμακοποιούς και ασθενείς», υπογραμμίζει σε σημερινή του δήλωση ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός.

«Υπεύθυνοι είναι η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας που, επειδή είναι εμμονικά νεοφιλελεύθεροι και θεωρούν ότι η αγορά αυτορυθμίζεται, αφήνουν χωρίς έλεγχο και κατασταλτική κρατική παρέμβαση τον κερδοσκοπικό μηχανισμό των παράλληλων εξαγωγών», σημειώνει, τονίζοντας πως «οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι εδώ και καιρό αναδεικνύουν το πρόβλημα αλλά τα κυβερνητικά αντανακλαστικά είναι τραγικά».

Δείτε επίσης: Φαρμακοποιοί Αττικής: Εξαφανισμένα από τα ράφια των φαρμακείων 400 φάρμακα ευρείας χρήσης

«Η μόνη δραστική λύση σήμερα είναι η επ’ αόριστον απαγόρευση από τον ΕΟΦ των «παράλληλων εξαγωγών» συγκεκριμένων σκευασμάτων που είναι σε συστηματική έλλειψη στην ελληνική αγορά. Η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα και βασική υποχρέωση της Πολιτείας», αναφέρει και καταλήγει:

«Αρκετά με το «ανθυγιεινό» μίγμα νεοφιλελευθερισμού και επιρροής επιχειρηματικών συμφερόντων που εφαρμόζεται στη χώρα!».

Φαρμακοποιοί: Εξαφανισμένα 400 φάρμακα από τα ράφια των φαρμακείων

Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ) 400 φαρμακευτικά σκευάσματα πρώτης ανάγκης είναι δυσεύρετα, εξαιτίας των παράλληλων εξαγωγών (εξάγονται σε καλύτερες τιμές στο εξωτερικό). Οι φαρμακοποιοί παροτρύνουν το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ να λάβουν ουσιαστικά μέτρα:

«Οι ελλείψεις φαρμάκων, δυστυχώς συνεχίζονται και αυξάνονται. Αυτή τη στιγμή λείπουν περισσότερα από 400 φάρμακα πρώτης ανάγκης, που έχει σαν αποτέλεσμα ασθενείς και φαρμακοποιοί να κάνουν αγώνα δρόμου μήπως μπορέσουν και εξασφαλίσουν κάποια από αυτά. Οι ελλείψεις αφορούν σε αναντικατάστατα φάρμακα όπως, παυσίπονα, αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά κ.α», αναφέρει ο ΦΣΑ.

Σύμφωνα με τους ίδιους τους φαρμακοποιούς η Πολιτεία «δυστυχώς παρ’ όλες τις επανειλημμένες αναφορές μας, δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική ενέργεια», ενώ οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους, κάνουν όπως λένε, «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εξασφαλίσουν την αγωγή για τους ασθενείς τους, όμως δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη φαρμακευτική αγορά».