Αναζητούνται με διαδικασίες «εξπρές» άλλα 114 εκατ. ευρώ στην Υγεία! Που θα βρεθούν

  • Iatropedia
Έκτακτο κονδύλι περικοπών για το 2014 ύψους 114 εκατ. ευρώ αναζητά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά από σχετική απαίτηση της τρόικας. Που θα βρεθούν τα λεφτά αυτά;

Οι περικοπές στον τομέα της υγείας ανεξάντλητες το τελευταίο διάστημα μέσω μνημονίου 3. Τα νοσοκομεία, τα φάρμακα, οι υπηρεσίες αλλά και κάθε άλλο θα υποστεί τη δέουσα περικοπή προς ικανοποίηση της τρόικας.

Πλέον μέσω του μεσοπρόθεσμου η δανειστές μας, που θεωρούν εξαιρετικά σπάταλο τον τομέα της υγείας, ζητούν να βρεθούν άλλα 114 εκατ. ευρώ για το 2014.

Που θα βρεθούν αυτά;

Μέσω του εισιτηρίου των 25 ευρώ που θα εφαρμοσθεί στα νοσοκομεία. Το πολυσυζητημένο εισιτήριο όπως όλα δείχνουν θα υιοθετηθεί στο ΕΣΥ και θα αποτελέσει άλλο ένα χαράτσι για τους ασθενείς. Βέβαια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι επιχειρεί να το αποφύγει με την εφαρμογή άλλων μέτρων που θα εξασφαλίσουν αυτά τα 114 εκατ. ευρώ που ζητά επιπλέον η τρόικα.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος: «Θεωρούμε ότι δε θα χρειασθεί να εφαρμόσουμε τα επιπλέον μέτρα. Αν περιορισθεί η νοσοκομειακή δαπάνη στα 2 δις τότε θα τα αποφύγουμε».

Ωστόσο όλα δείχνουν ότι η δαπάνη στα νοσοκομεία μάλλον θα πρέπει να αυξηθεί δεδομένου ότι οι απαιτήσεις αλλά και η κίνηση των ασθενών είναι ιδιαιτέρως αυξημένη λόγω της κρίσης.

Είναι ενδεικτικό ότι μετρήσεις καταγράφουν αύξηση στην κίνηση στα δημόσια νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα από 25 έως 30%. Και αυτό επειδή πλέον οι Έλληνες δεν έχουν να διαθέσουν κονδύλια στον ιδιωτικό τομέα.

Εκτός βέβαια και αν τα νοσοκομεία αφεθούν στην τύχη τους χωρίς υλικά και εργαζόμενους…

Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Υγείας που συναντήθηκε και ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, στον τομέα της Υγείας δήλωσε ότι η επιβεβλημένη αντιμετώπιση της σπατάλης δεν συνεπάγεται και περιορισμό στις παροχές υγείας, ούτε στη χορήγηση των φαρμάκων.

«Έχουμε το υστέρημα του ελληνικού λαού, το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να διαχειριστούμε με σύνεση, με διαφάνεια και υποσχόμεθα κάθε ευρώ να πιάνει τόπο. Είναι δύσκολα τα πράγματα στον τομέα της Υγείας. Πάντοτε ήταν ένας χώρος με αυξημένες απαιτήσεις, αφού διαχειριζόμαστε τον ανθρώπινο πόνο. Τώρα, οι συνθήκες είναι περισσότερο δύσκολες, γιατί -όπως είπαμε- και πόροι απαιτούνται, αλλά έχουμε και ζητήματα επειδή συνταξιοδοτούνται γιατροί, νοσηλευτές», επισήμανε ο κ. Λυκουρέντζος.

Δήμητρα Ευθυμιάδου