Κοτανίδου: «Στο κόκκινο» τα περιστατικά γρίπης στην Ελλάδα – «Ήπια η κατάσταση με τον κορονοϊό»

  • Ελισάβετ Σταύρου
Κοτανίδου
Τον "κώδωνα του κινδύνου" κρούσει η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ, για τα περιστατικά γρίπης στη χώρα μας.

H καθηγήτρια πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, κ.Αναστασία Κοτανίδου, μίλησε σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ για τον κορονοϊό, τον εμβολιασμό, την «επιθετική» γρίπη, αλλά και την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας.

Όπως επισήμανε, η περίοδος των γιορτών ήταν πάρα πολύ δύσκολη στην Ελλάδα, καθώς αυξήθηκαν οι νοσήσεις με COVID-19 και υπήρχε «μία μικρή πίεση στο σύστημα υγείας«. «Ευτυχώς οι Μονάδες Εντατικής θεραπείας δεν πιέστηκαν πάρα πολύ», υπογράμμισε η ίδια, ενώ ανέφερε πως οι εμβολιασμοί των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες επισπεύθηκε, επειδή «τα νοσοκομεία πιέστηκαν από την προσέλευση των ασθενών στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία με COVID-19«.

Το ευτυχές, σύμφωνα με την ίδια, είναι ότι έχει αρχίσει ήδη να αυξάνεται το ποσοστό των ανθρώπων που θέλει να εμβολιαστεί και στα περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα μας δεν υπάρχει μεγάλη αναμονή. «Τα ποσοστά αυξάνονται», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης: Γρίπη: Οι γιατροί προειδοποιούν για ασυνήθιστα έντονα συμπτώματα

Κοτανίδου: «Επιθετική και πολύ βαριά η γρίπη»

Η κ.Κοτανίδου διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα κρούσματα και τις σοβαρές νοσηλείες από κορονοϊο. «Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι πολύ πιο ήπια από ότι τον προηγούμενη μήνα. Έχουν μειωθεί πάρα πολύ και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και τα περιστατικά τα οποία μπαίνουν στα νοσοκομεία«. Κάλεσε όλα τα άτομα άνω των 65 ετών, που έχουν υποκείμενα νοσήματα, να παίρνουν άμεσα τα αντιικά φάρμακα. Όοσν αφορά τις νοσηλείες από κορονοϊό είπε: «Το ποσοστό όμως έχει μειωθεί αρκετά. Δηλαδή εκεί που είχαμε φτάσει 1.700 νοσηλείες στη χώρα, τώρα είμαστε σε ένα επίπεδο αρκετά κάτω από τα 1.000. Τα κρεβάτια των εντατικών σε ότι αφορά την COVID-19 είναι πολύ λίγα αυτά τα οποία είναι καλυμμένα. Έχουμε περίπου 60 – 65 διασωληνωμένους σε όλη τη χώρα«.

Από την άλλη, η καθηγήτρια πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ έκρουσε «τον κώδωνα κινδύνου» για την γρίπη, τονίζοντας ότι είναι πάρα πολύ βαριά και πάρα πολύ επιθετική. “Και επειδή είμαστε σχετικά παρθένοι σε ότι αφορά τις λοιμώξεις από διάφορες άλλες ιώσεις, φέτος η γρίπη έχει και αρκετά βαριά περιστατικά. Δηλαδή βλέπουμε μία γρίπη που οδηγεί αρκετούς ανθρώπους στα νοσοκομεία” δήλωσε.

Δείτε όσα είπε η κ.Κοτανίδου στην ΕΡΤ:

Φωτογραφία iStock