Ανασφάλιστοι οι νέοι γιατροί για αστική ευθύνη- Αυτό δείχνουν αποτελέσματα έρευνας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Έρευνα που ανακοινώθηκε στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας δείχνει ότι το 62,4% των γιατρών φαίνεται να κατανοεί μεν την αναγκαιότητα ασφαλιστικής επαγγελματικής κάλυψης για αστική ευθύνη, ωστόσο αποφεύγει να ασφαλιστεί ειδικά σε νεαρότερη ηλικία που τα οικονομικά είναι πιο δύσκολα...

Ο ισχύων νόμος προβλέπει την αστική ευθύνη για τις πράξεις ή παραλείψεις των γιατρών του ΕΣΥ έχουν τα νοσοκομεία, τα οποία όμως είναι ανασφάλιστα. Ενώ οι ιδιώτες γιατροί πρέπει να ασφαλίζονται ιδιωτικά.

Η έρευνα έδειξε συγκεκριμένα:

  • Μόνο το 52% των γιατρών είναι ασφαλισμένοι.
  • Η πλειοψηφία των ασφαλισμένων γιατρών προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι γιατροί του ΕΣΥ όπως και οι πανεπιστημιακοί ιατροί δεν έχουν προσωπική αστική ευθύνη.
  • Στις μικρότερες ηλικίες (έως 35 ετών) παρουσιάζονται χαμηλότερα ποσοστά ασφαλισμένων γιατρών.
  • Οι ειδικότητες που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ασφάλισης είναι οι γυναικολόγοι με 77%, οι αναισθησιολόγοι με 70%, οι ορθοπεδικοί με 63%, ενώ το ποσοστό των πλαστικών χειρουργών φτάνει το 87%.
  • Στον ιδιωτικό τομέα ασφαλίζεται το 61,5% , ενώ στο δημόσιο τομέα το 34% ων γιατρών.

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας Αμαλία Στογιαννίδη, «σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνηθεί κατά πόσο οι γιατροί, ανεξάρτητα από την ειδικότητα, το φορέα απασχόλησης ή τη θέση που κατέχουν, θεωρούν απαραίτητη την ασφάλισή τους και, αν και κατά πόσο καλύπτονται από κάποιο πρόγραμμα ασφάλισης για αστική επαγγελματική ευθύνη».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν