Ανασφάλιστοι οι νέοι γιατροί για αστική ευθύνη- Αυτό δείχνουν αποτελέσματα έρευνας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Έρευνα που ανακοινώθηκε στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας δείχνει ότι το 62,4% των γιατρών φαίνεται να κατανοεί μεν την αναγκαιότητα ασφαλιστικής επαγγελματικής κάλυψης για αστική ευθύνη, ωστόσο αποφεύγει να ασφαλιστεί ειδικά σε νεαρότερη ηλικία που τα οικονομικά είναι πιο δύσκολα...

Ο ισχύων νόμος προβλέπει την αστική ευθύνη για τις πράξεις ή παραλείψεις των γιατρών του ΕΣΥ έχουν τα νοσοκομεία, τα οποία όμως είναι ανασφάλιστα. Ενώ οι ιδιώτες γιατροί πρέπει να ασφαλίζονται ιδιωτικά.

Η έρευνα έδειξε συγκεκριμένα:

  • Μόνο το 52% των γιατρών είναι ασφαλισμένοι.
  • Η πλειοψηφία των ασφαλισμένων γιατρών προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι γιατροί του ΕΣΥ όπως και οι πανεπιστημιακοί ιατροί δεν έχουν προσωπική αστική ευθύνη.
  • Στις μικρότερες ηλικίες (έως 35 ετών) παρουσιάζονται χαμηλότερα ποσοστά ασφαλισμένων γιατρών.
  • Οι ειδικότητες που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ασφάλισης είναι οι γυναικολόγοι με 77%, οι αναισθησιολόγοι με 70%, οι ορθοπεδικοί με 63%, ενώ το ποσοστό των πλαστικών χειρουργών φτάνει το 87%.
  • Στον ιδιωτικό τομέα ασφαλίζεται το 61,5% , ενώ στο δημόσιο τομέα το 34% ων γιατρών.

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας Αμαλία Στογιαννίδη, «σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνηθεί κατά πόσο οι γιατροί, ανεξάρτητα από την ειδικότητα, το φορέα απασχόλησης ή τη θέση που κατέχουν, θεωρούν απαραίτητη την ασφάλισή τους και, αν και κατά πόσο καλύπτονται από κάποιο πρόγραμμα ασφάλισης για αστική επαγγελματική ευθύνη».