Αναφορά γιατρών κατά Α. Κούγια: «Διασύρει αδικαιολόγητα κάθε ιατρό που προσφέρει τις σωτήριες υπηρεσίες του»

  • Γιάννα Σουλάκη
Κούγια
Αναφορά στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ) κατά του Αλέξη Κούγια, συνηγόρου υπεράσπισης της κατηγορούμενης για τις δολοφονία των παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου κατέθεσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Ο ΠΙΣ  ζητά από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας του δικηγορικού λειτουργήματος, ώστε να πάψουν αυτές οι ανοίκειες επιθέσεις κατά των ιατρών, αλλά και του θεσμού των μεταμοσχεύσεων που οι ιατροί υπηρετούν με αυταπάρνηση».

Ο ΠΙΣ αναφέρει στην αναφορά του ότι ο κ. Κούγιας, κατά την άσκηση των υπερασπιστικών του καθηκόντων στη δίκη μητέρας που δικάζεται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με δόλο του ανήλικου τέκνου της, καταφέρεται γενικά κατά του ιατρικού επαγγέλματος, αλλά και κατά των ιατρών που καταθέτουν ως μάρτυρες στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δίκης με την ιδιότητα των θεραπόντων ιατρών, αφήνοντας αστήρικτες υπόνοιες για τα πρόσωπα τους.

Οι δηλώσεις Κούγια πλήττουν το κύρος των γιατρών

Επανειλημμένα, τονίζει ο ΠΙΣ, ο κ. Κούγιας προσπάθησε να συνδέσει την ιατρική διαχείριση του περιστατικού με το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων οργάνων, υπονοώντας πως ο σκοπός των γιατρών ήταν να παραμείνει το παιδί ζωντανό με σκοπό να διατεθούν τα όργανά τους προς μεταμόσχευση.

Ο ΠΙΣ αναφέρει πως οι ανωτέρω δηλώσεις του κ. Κούγια «πλήττουν το κύρος του ιατρικού επαγγέλματος, οι δε αστήρικτοι υπαινιγμοί κατά των ιατρών/ μαρτύρων υπερβαίνουν το υπερασπιστικό καθήκον και εκφεύγουν από τα επαγγελματικά πλαίσια του συνηγόρου υπεράσπισης».

Αποτέλεσμα των συγκεκριμένων υπαινιγμών του κ. Κούγια, «οι οποίοι έλαβαν πολύ μεγάλη δημοσιότητα, είναι να διασύρεται αδικαιολόγητα κάθε ιατρός που προσφέρει τις σωτήριες υπηρεσίες του, ειδικά σε παιδιά ασθενείς με πολύ άσχημο αντίκτυπο για την δημόσια υγεία», σημειώνουν οι γιατροί του ΠΙΣ.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση και οι αιχμές απέναντι στους γιατρούς, αλλά και στη διαδικασία των μεταμοσχεύσεων, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος μίλησε για «ανοίκεια επίθεση στο θεσμό».

Το όλο θέμα είχε προκαλέσει αντιδράσεις και από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η οποία με ανακοίνωση της είχε μιλήσει για τη σπουδαιότητα της δωρεάς οργάνων και το αυστηρό πρωτόκολλο που τηρείται κατά τη διαδικασία, προκειμένου να διασφαλίζονται τα δικαιώματα όλων των εμπλεκομένων μερών.