Αμυλοσιρόπιο: πιο… φονικό κι από την ζάχαρη

  • Iatropedia
Βρίσκεται σχεδόν στις περισσότερες επεξεργασμένες τροφές, γλυκά και αναψυκτικά καθώς είναι το αγαπημένο –και φθηνό– πολυεργαλείο της βιομηχανίας τροφίμων. Όμως πίσω από το γλυκό προσωπείο, το αμυλοσιρόπιο κρύβει τον αληθινό του, τοξικό εαυτό…

Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα έδειξε πως το αμυλοσιρόπι, το υγρό παράγωγο από άμυλο καλαμποκιού (corn syrup) που χρησιμοποιείται ευρύτατα ως γλυκαντικό υποκατάστατο ζάχαρης στην βιομηχανία τροφίμων, είναι πραγματικός… «Εξολοθρευτής» αφού σε πειράματα με θηλυκά ποντίκια συντόμευσε την διάρκεια ζωής και έκοψε τον ρυθμό αναπαραγωγής τους.

Η σχετική έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και το Εθνικό Επιστημονικό Ίδρυμα στις ΗΠΑ και θα δημοσιοποιηθεί τον Μάρτιο στο Journal of Nutrition είναι η πρώτη που διαφοροποιεί τις επιπτώσεις του μίγματος φρουκτόζης-γλυκόζης στο αμυλοσιρόπιο και της επιτραπέζιας ζάχαρης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, θηλυκά ποντίκια που τρέφονταν με τροφή η οποία περιείχε θερμιδικό φορτίο από μονοσακχαρίτες (υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στο αμυλοσιρόπιο) εμφάνισαν θνησιμότητα κατά 1,87 φορές υψηλότερη από τα αντίστοιχα πειραματόζωα που έπαιρναν τροφή με θερμιδικό φορτίο από σακχαρόζη ενώ ο ρυθμός αναπαραγωγής των πρώτων μειώθηκε κατά 26,4% εν σχέσει με τα ποντίκια που έτρωγαν απλή ζάχαρη. Τα αρσενικά ποντίκια δεν παρουσίασαν διαφορές για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι και τα δύο είδη ζάχαρης τους κάνουν κακό.

Όσον αφορά τους ανθρώπους, οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας απροκάλυπτα για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, ιδίως στις γυναίκες, από την αυξημένη κατανάλωση αμυλοσιροπίου «κρυμμένου» καλά στα περισσότερα προϊόντα επεξεργασμένων τροφίμων που μπαίνουν στο σπίτι μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επικίνδυνο ναρκωτικό η…ζάχαρη!