Άμεσες παρεμβάσεις ζητούν γιατροί και φαρμακοποιοί από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας

  • Iatropedia
Κάλυψη του εμβολίου για τον μηνιγγιτιδόκοκκο ζητά σήμερα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων και ο ΠΦΣ, την ώρα που ΕΙΝΑΠ και ΙΣΑ ζητούν να μην φύγουν από τον "Ευαγγελισμό" οι ειδικευόμενοι που τέλειωσαν αλλά είχαν πάρει παράταση μέχρι να έρθουν οι επόμενοι...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Βροχή πέφτουν τα αιτήματα για άμεσες παρεμβάσεις στον χώρο της Υγείας από γιατρούς και φαρμακοποιούς προς την νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Από την μια μεριά οι φαρμακοποιοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη για την μηνιγγίτιδα και από την άλλη, οι γιατροί του ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» προειδοποιούν ότι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας θα καταρρεύσει, αν φύγουν όλοι μαζί 60 γιατροί που μόλις τέλειωσαν την ειδικότητα και έχουν πάρει την νόμιμη παράταση μέχρι να παρουσιαστούν για έναρξη της ειδικότητας οι επόμενοι.

Η ναϊσσέρια της μηνιγγίτιδας, συχνά αναφερόμενη και ως μηνιγγιτιδόκοκκος, είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα και άλλες μορφές της μηνιγγιτιδοκοκκικών ασθενειών όπως μηνιγγιτιδικοκκαιμία, μια απειλητική για την ζωή σήψη. Η ναϊσσέρια της μηνιγγίτιδας είναι μια κύρια αιτία της νοσηρότητας και της θνησιμότητας κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας σε εκβιομηχανισμένες χώρες και ευθύνεται για επιδημίες στην Αφρική και στην Ασία.

Περίπου 2500 με 3500 περιπτώσεις της λοίμωξης από την Ν. της μηνιγγίτιδας συμβαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ με συχνότητα 1 στα 100.000. Παιδιά της ηλικίας μικρότερης από 5 ετών είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο, και οι δεύτεροι που κινδυνεύουν είναι οι έφηβοι στο Λύκειο.

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος μεταδίδεται με την μεταφορά του σάλιου και άλλων αναπνευστικών εκκριμάτων σε δραστηριότητες όπως βήχας, φιλί και μάσηση των παιχνιδιών. Αν και εξ αρχής εκδηλώνει γενικά συμπτώματα όπως εξάντληση μπορεί πολύ γρήγορα να εξελιχθεί από πυρετό, πονοκέφαλο και αυχενική δυσκαμψία σε κώμα και θάνατο.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στηρίζοντας το αίτημα του Συλλόγου Χανίων απέστειλε σήμερα το ακόλουθο:

«Την αναγκαιότητα μερικής ή ολικής κάλυψης του εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου από τον ΕΟΠΥΥ, για λόγους προστασίας της Δημοσίας Υγείας τονίζει με έγγραφο του προς τον υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή και την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος «ο εμβολιασμός του πληθυσμού είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, γιατί έχει άμεση σχέση με την πρόληψη από την οποία μπορούν να επέλθουν σημαντικές οικονομίες κλίμακας προς όφελος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων».

Στην επιστολή που απέστειλε το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ αναφέρεται:

«Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με έκπληξη διαπίστωσε ότι από χθες κοινοποιήθηκε στα νοσοκομεία Υπουργική Απόφαση με υπογραφές των πρώην Υπουργών κ.κ. Βορίδη – Γρηγοράκου (ΦΕΚ 27/14-01-15) με το οποίο:

1. Απολύονται οι ειδικευόμενοι που βρίσκονται σε παράταση θητείας από την ημερομηνία που λαμβάνουν τίτλο ειδικότητας και

2. Υπάρχει πλήθος άλλων σοβαρών διατάξεων που αφορούν θέματα ιατρικής εκπαίδευσης και ιατρικών ειδικοτήτων, χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος ούτε καν στοιχειώδης ενημέρωση των αρμόδιων φορέων.

Μάλιστα, οι υπηρεσίες πολλών νοσοκομείων επιδεικνύουν ήδη «υπερβάλλοντα ζήλο» για την εφαρμογή των ανωτέρω. Επισημαίνουμε πως άμεση συνέπεια αυτής της εφαρμογής θα είναι πρακτικά η αναστολή της λειτουργείας πολλών τμημάτων, ακόμα δε και ολόκληρων νοσοκομείων (π.χ. Γ.Ο.Ν.Κ.). Καλούμε τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να αναστείλει άμεσα την απαράδεκτη αυτή Υπουργική Απόφαση και, ταυτόχρονα, να αρχίσει διάλογο με τους αρμόδιους φορείς για όλα τα σχετικά θέματα. Καλούμε τους Διοικητές των νοσοκομείων να δώσουν εντολή στις υπηρεσίες τους να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια μέχρι να λάβουν σχετικές οδηγίες από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας».