«Αμαλία Φλέμινγκ» – Αντιδρούν εργαζόμενοι και κάτοικοι για τη μεταστέγαση προσφύγων

  • Γιάννα Σουλάκη
Αμαλία Φλέμινγκ
Αντίθετους βρίσκει τους εργαζόμενους του νοσοκομείου "Αμαλία Φλέμινγκ" η μεταστέγαση προσφύγων και μεταναστών, από δομές φιλοξενίας του ανατολικού Αιγαίου σε πτέρυγα του νοσοκομείου "Αμαλία Φλέμινγκ".

Διαφωνούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» στα Μελίσσια, με το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αποσυμφορήσει τις υπερπλήρεις δομές φιλοξενίας του ανατολικού Αιγαίου από πρόσφυγες και μετανάστες, επιστρατεύοντας και νοσοκομεία για τη στέγαση τους και συγκεκριμένα, εγκαταλελειμμένη πτέρυγα του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ».

Η απόφαση ελήφθη από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος παραχώρησε τη χρήση – υπό μορφή χρησιδανείου – του κτιριακού συγκροτήματος της πτέρυγας Μπόμπολα του Γ.Ν. Μελισσίων «Αμαλία Φλέμινγκ», επί της Λ. Πηγής 6 Μελίσσια, ιδιοκτησίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.), στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η χρήση του κτιρίου παραχωρείται μέχρι τις 31-12-2024 και “προορίζεται για εγκατάσταση ανήλικων μεταναστών και προσφύγων”, ενώ το συνολικό κόστος των τεχνικών παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν για την προσαρμογή του ακινήτου στις ανάγκες της νέας λειτουργίας του, ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα καταβάλει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ»

Σε ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων του «Αμαλία Φλέμινγκ» δηλώνει ότι αντιτίθεται στη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς όπως υποστηρίζει το προσωπικό μέχρι το 2013, οπότε και καταργήθηκε η κλινική, φιλοξενούσε εργαστήρια, την Ουρολογική, Οφθαλμολογική και Πνευμονολογική Κλινική, καθώς και άλλες σημαντικές δομές, οι οποίες «διαλύθηκαν και χάθηκαν για το Νοσοκομείο και την περιοχή μας, αλλά και για ολόκληρη την Αττική».

“Η πτέρυγα Μπόμπολα του Αμαλία Φλέμιγκ, είναι Νοσοκομείο. Κάθε άλλη χρήση της είναι προσχηματική. Απαιτούμε να επαναλειτουργήσει», υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους και προσθέτουν:

“Η στέγαση και η ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων (που μόνο ανθρώπινη δεν είναι σήμερα) είναι καθήκον και ευθύνη της πολιτείας. Τη διεκδικούμε και εμείς οι εργαζόμενοι στην περίθαλψη. Μακριά από μας λοιπόν κάθε σκέψη πως είμαστε αντίθετοι στην στέγαση και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους. Τα σημερινά κολαστήρια των προσφύγων, είναι αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής και όχι αντικειμενικό πρόβλημα έλλειψης δομών. Άλλωστε υπάρχουν εκατοντάδες άδεια κρατικά κτήρια και χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν, σ’ όλη την Ελλάδα. Είναι φανερό ότι η παραχώρηση της συγκεκριμένης πτέρυγας για τους πρόσφυγες είναι υποκριτική και μόνο ως πρόφαση χρησιμοποιείται».

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως λένε, «παρά το πολυδιαφημισμένο έργο της στη δημόσια υγεία, όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για την αποκατάσταση των λειτουργιών του νοσοκομείου, αλλά αντίθετα, μέχρι την τελευταία στιγμή έδινε υποσχέσεις για την «ανάπτυξη» που ποτέ δεν υλοποίησε. Φαίνεται λοιπόν πως η επιδίωξη του σταδιακού κλεισίματος του Αμαλία Φλέμιγκ, που σήμερα εξυπηρετεί 4.500 ανθρώπους το μήνα, πολλούς από αυτούς κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, δεν εγκαταλείφθηκε. Μέσα από αυτή την εξέλιξη, δε βλέπουμε μόνο την κατάργηση μιας ολόκληρης Πτέρυγας του Νοσοκομείου, αλλά και την προσπάθεια να μπει οριστικό τέλος στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και του λαού για επαναλειτουργία των δομών του Α. Φλέμιγκ που βίαια διέλυσαν».

Οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο της πτέρυγας Μπόμπολα.

ΠΟΕΔΗΝ: Χρειαζόμαστε επιπλέον κλίνες θεραπείας

Για «λάθος απόφαση της κυβέρνησης», κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καθώς υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», όταν θα έχει δίπλα του κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

«Τα κτήρια των Νοσοκομείων ακόμη και άδεια δεν προσφέρονται για τέτοιες χρήσεις! Αν είναι δυνατόν! Είδατε τι γίνεται στη Λέρο με το hot spot που υπάρχει εντός του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου. Η κυβέρνηση μπροστά στην επιβεβλημένη απόφαση αποσυμφόρησης των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες πήρε τη λάθος απόφαση. Πως είναι δυνατόν να λειτουργήσει με ασφάλεια το Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ που δίπλα του θα έχει κέντρο φιλοξενίας».

Δείτε την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ ΕΔΩ

Δείτε επίσης – Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Λέρου: 154 ασθενείς μαζί με 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες – Για κινδύνους υγείας μιλάει η ΠΟΕΔΗΝ

Δήμαρχος Πεντέλης: Δεν θα αφήσουμε να μεταφερθούν μετανάστες στην πτέρυγα Μπόμπολα του «Αμαλία Φλέμινγκ»

Αντίθετη είναι και η Δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά. Σε ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρει ότι “η πραξικοπηματική απόφαση παραχώρησης χώρου στο Φλέμινγκ για την εγκατάσταση ανήλικων προσφύγων και μεταναστών βρίσκει σφόδρα αντίθετη την κοινωνία και τη δημοτική αρχή του Δήμου Πεντέλης. Χωρίς την παραμικρή προετοιμασία, χωρίς καμία συνεννόηση με τον Δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες και με πλήρη προχειρότητα προσπαθούν να επιβάλουν μια λύση που είναι βέβαιο από τώρα ότι θα αποτύχει”.
Η Δήμαρχος υποστηρίζει ότι απέστειλε ενημερωτική επιστολή στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, «που επί μέρες δεν βγαίνει στο τηλέφωνο για να με ενημερώσει θεσμικά ως οφείλει για τις προθέσεις του, ότι δεν θα αφήσουμε να μεταφερθούν μετανάστες στην πτέρυγα Μπόμπολα στα Μελίσσια. Είναι αδιανόητο και ανεπίτρεπτο η κυβέρνηση να μην ενημερώνει την διοίκηση και να ενημερωνόμαστε μέσα από δημοσιεύματα».

Η Δήμαρχος διαβεβαιώνει τους πολίτες της περιοχής ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθούν οι «προχειρότητες», όπως υποστηρίζει, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ εκφράζει την απορία της «ποιοι «αρμόδιοι» του Υπουργείου επέλεξαν μέσα σε κατοικημένη περιοχή να φέρουν μετανάστες τους οποίους αποκαλούν ανήλικους, ενώ οι ίδιοι ξέρουν ότι θα είναι ηλικίας  από 16 έως 20 ετών”, σημειώνει η δήμαρχος Πεντέλης

Οι κάτοικοι οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το γραφείο του κ. Χρυσοχοϊδη, «μέχρι να μας δεχθεί και να μας διαβεβαιώσει ρητά και καθαρά, χωρίς αστερίσκους και προαπαιτούμενα, ότι θα ακυρωθεί το σχέδιο μεταφοράς μεταναστών στα Μελίσσια. (…) Δεν θα αφήσουμε να διαταραχθεί η ομαλή ζωή στην πόλη μας. Διαβεβαιώνω ξανά τους συμπολίτες μου, ότι θα παλέψω ώστε να μην αφήσω να συνελεστεί τέτοιο έγκλημα κατά της πόλης μας», καταλήγει η Δήμαρχος.