Αλλάζουν τα πάντα στις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στην τελευταία επαφή που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι διοικητές των νοσοκομείων με την ηγεσία του ΥΥΚΑ, λέχθηκε ότι ετοιμάζονται και αλλαγές στις εφημερίες γενικά στα νοσοκομεία... Αυτό το οποίο επεξεργάζονται από την Αριστοτέλους είναι ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα εφημέρευσης με κυκλικές βάρδιες...

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες αλλά το πιθανότερο είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα μας λύσει τις απορίες στο σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται να φέρει για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Εκεί αναμένεται να υπάρχουν και κάποιες αλλαγές στα ΤΕΠ των νοσοκομείων αλλά και στην εφημέρευση των γιατρών.

Σήμερα οι εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών έχουν ως εξής:

-Υπάρχουν οι ενεργές οπότε ο γιατρός εφημερεύει 24 ώρες μέσα στο νοσοκομείο (8 κανονικό ωράριο και 16 ώρες εφημερία για τις καθημερινές και το Σαββαοκύριακο και τις αργίες είναι 24ωρη εφημερία γενικά).

-Υπάρχουν οι μεικτές που διαχωρίζονται σε κάποιες ώρες ενεργής μέσα στο νοσοκομείο και κάποιες ώρες ετοιμότητας από το σπίτι.

-Και υπάρχουν οι ετοιμότητας που ο γιατρός καλείται να πάει στο νοσοκομείο μόνο σε περίπτωση ανάγκης από την λήξη του κανονικού ωραρίου ως την επόμενη μέρα το πρωί.

Τι προσπαθούν να αλλάξουν

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, ο τρόπος εφημέρευσης που περιγράψαμε παραπάνω θα αλλάξει σε συνεχείς 12ωρες κυλιόμενες βάρδιες για όλους τους γιατρούς. Άγνωστο πόση ανάπαυση θα έχουν μεταξύ των 12ωρων αυτών αλλά και πόσοι θα εργάζονται ταυτόχρονα ανά ειδικότητα.

Να θυμίσουμε ότι εδώ και χρόνια η Ελλάδα θεωρείται από την ΕΕ ότι παρανομεί καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί ξεπερνούν το όριο ασφαλείας των 48 ωρών εργασίας την εβδομάδα. Ένα νέο σχέδιο νόμου θα πρέπει να λάβει και αυτό υπόψη, όπως άλλωστε και την υποστελέχωση των κλινικών πανελλαδικά.

Ένα άλλο ζήτημα είναι αυτό των ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών):

Εδώ και χρόνια το συζητούν. Οι εκάστοτε κυβερνώντες έχουν εκφράσει την επιθυμία να κάνουν αυτόνομα ΤΕΠ στα μεγάλα νοσοκομεία, με δικό τους προϋπολογισμό και δικό τους αποκλειστικά προσωπικό. Και αυτό το συζητούν για δέκα νοσοκομεία που θα εφημερεύουν σε 24ωρη βάση στο λεκανοπέδιο ή και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα. Αλλά στην τελευταία επαφή που είχαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα οι διοικητές με την ηγεσία του ΥΥΚΑ, λέχθηκε ότι ετοιμάζουν και αλλαγές στις εφημερίες γενικά στα νοσοκομεία.

 

Όπως μας δήλωσε για την πιθανότητα αυτή ο κ. Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», «ας πούμε ότι βάζουν κάθε μέρα τα 10 μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής να εφημερεύουν σε 24ωρη βάση. Υπάρχει γενική εκτίμηση που έχω συζητήσει με συναδέλφους, ότι αυτό θα οδηγήσει τον κόσμο μόνο σε αυτά τα νοσοκομεία και θα ακυρώσει τα άλλα 25 του λεκανοπεδίου…

Κι αυτό τους ταιριάζει «γάντι» με τις συγχωνεύσεις που θέλουν να κάνουν… Καθώς ο κόσμος δεν έχει εμπιστοσύνη σε μικρά νοσοκομεία γιατί ξέρει ότι υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά και κάπως έτσι απαξιώνονται σιγά σιγά τα πιο μικρά νοσοκομεία. Θα γεμίσουμε ράντζα στα μεγάλα νοσοκομεία».

Όπως τονίζει ο κ. Σιώρας, αυτό που χρειαζόμαστε είναι ισχυρή και καλά οργανωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου που θα διαθέτουν όλες τις ιατρικές ειδικότητες με μονιμότητα, θα είναι εξοπλισμένα και χωρίς ελλείψεις σε υλικά. Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα».

Για παράδειγμα, στα ΤΕΠ του Ευαγγελισμού έχει σήμερα 7 γιατρούς εκ των οποίων 1 είναι μόνιμος και 6 επικουρικοί που απολύονται το Σεπτέμβριο. Και μέχρι τότε δεν θα έχει γίνει καμία μόνιμη πρόσληψη. Άρα πως μπορεί να ισχύσει η 24ωρη εφημέρευση ή έστω 12ωρη κυκλική;