Αλάτι: «λευκή θύελλα» για τον οργανισμό

  • Iatropedia
Εκτός από το να προκαλεί υψηλή πίεση, η υπερβολική πρόσληψη νατρίου επηρεάζει αρνητικά τα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά, τους νεφρούς και τον εγκέφαλο, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Ακόμη κι αν δεν έχει κάποιος πρόβλημα υψηλής πίεσης, με μια δίαιτα πλούσια σε αλάτι το πιθανότερο είναι να αποκτήσει πρόβλημα… αλλού, επισημαίνουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η υπερβολική πρόσληψη νατρίου έχει αρνητικό αντίκτυπο σε μια σειρά οργάνων, συμπεριλαμβανομένων της καρδιάς, των νεφρών, των αιμοφόρων αγγείων, ακόμη και του εγκεφάλου. Όπως εξηγούν δύο καθηγητές του Κολλεγίου Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ και δύο γιατροί στο Christina Care Health System, το παραπάνω νάτριο οδηγεί σε σκλήρυνση των τοιχωμάτων των αγγείων, διόγκωση των μυών της καρδιάς και μείωση της νεφρικής λειτουργίας.

Το νάτριο είναι απαραίτητο αλλά όχι σε ποσότητες που να το καθιστούν επιζήμιο. Η χρήσιμη ποσότητα είναι μόλις 500 mg την ημέρα, όμως ο σύγχρονος άνθρωπος καταναλώνει περίπου… έξι φορές περισσότερο απ’ ότι πρέπει λόγω των υψηλών επιπέδων νατρίου που περιέχουν τα έτοιμα φαγητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι ο μύθος του «ανθεκτικού στο αλάτι» που τρώει όσο θέλει χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στην πίεσή του είναι η μια μόνο όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι ότι τα υψηλά επίπεδα αλατιού στον οργανισμό συνήθως «δουλεύουν» υπογείως.

Πέραν των βλαβών που προκαλεί στις αρτηρίες και στον ιστό της καρδιάς, το πολύ αλάτι δεν αφήνει ανεπηρέαστο το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Η χρόνια υψηλή πρόσληψη νατρίου μπορεί να ευαισθητοποιήσει τους συμπαθητικούς νευρώνες στον εγκέφαλο προκαλώντας μεγαλύτερη αντίδραση σε μια ποικιλία ερεθισμάτων, συμπεριλαμβανομένης της σύσπασης των σκελετικών μυών, σημειώνουν οι επιστήμονες. Γι’ αυτό και προτείνουν να αποφεύγουμε το πλούσιο σε νάτριο/φτωχό σε θρεπτικά συστατικά φαστ-φούντ και να προτιμούμε τροφές που παρέχουν την ποσότητα νατρίου που χρειάζεται ο οργανισμός χωρίς υπερβολές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προστατέψτε την καρδιά σας με Μεσογειακή δίαιτα

Ναι στη μεσογειακή διατροφή, αλλά με τι λεφτά;