Ακτίνες UV: επικίνδυνες για ώρες

  • Iatropedia
Η παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία παραμένει επικίνδυνη έως και τέσσερεις ώρες μετά το «ψήσιμο» στον ήλιο, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές.

Η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο ή τις λάμπες τεχνητού μαυρίσματος παραμένει επικίνδυνη για το δέρμα και την υγεία μας όχι μόνο κατά την διάρκεια της έκθεσης σε αυτήν αλλά και μετά από ώρες καθώς ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Yale ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι οι ακτίνες UV προκαλούν μετάλλαξη του DNA των μελανοκυττάρων, των χρωστικών κυττάρων του δέρματος που παράγουν μελανίνη, ακόμη και στο σκοτάδι!

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Science, η έκθεση μελανοκυττάρων σε ακτινοβολία λαμπτήρων μαυρίσματος προκάλεσε μια βλάβη στο DNA τους, γνωστή ως CPD, η οποία εμποδίζει την σωστή μετάδοση της γενετικής πληροφορίας που περιέχεται στα κύτταρα. Αναλύοντας την έκταση της ζημιάς, οι επιστήμονες διεπίστωσαν ότι η ακτινοβολία UV εμπόδισε την επιδιόρθωση του DNΑ στα κύτταρα υγιών ποντικιών. Και αποδόμηση του DNA σε τέτοιο βαθμό αποτελεί κύρια αιτία για την εκδήλωση καρκίνου του δέρματος, μια από τις πλέον κοινές μορφές καρκίνου.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι η μελανίνη προστατεύει το δέρμα μπλοκάροντας τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Ωστόσο η νέα έρευνα επισημαίνει ότι οι υπεριώδεις ακτίνες ενεργοποιούν δύο ένζυμα τα οποία συνδυάζονται για την διέγερση ενός ηλεκτρονίου στην μελανίνη. Όλη αυτή η επιπλέον ενέργεια που «αποθηκεύεται» στην μελανίνη διαβιβάζεται μέσω του DNA ακόμη και στο σκοτάδι, εξηγώντας το γεγονός ότι σημειώνεται ίδια βλάβη με αυτήν που σημειώθηκε κατά την διάρκεια της μέρας. Αν και τα ευρήματα της έρευνας είναι ανησυχητικά, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αφ’ ενός η εν λόγω χημική διαδικασία είναι αργή, αφ’ ετέρου το φαινόμενο θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί με αντηλιακές λοσιόν για μετά το απόγευμα που θα έχουν υψηλό δείκτη προστασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως ο ήλιος καταστρέφει το δέρμα ακόμη και με αντηλιακά