Αξιόλογες δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας
Ως Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας/Ρευματισμού (ΠΗΑ) έχει καθιερωθεί από το 1996 η 12η Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Οργάνωσης για την Αρθρίτιδα και τον Ρευματισμό.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, κάθε χρόνο οι σύλλογοι ασθενών ανά την Ευρώπη και τον κόσμο εντατικοποιούν τις δράσεις τους με στόχο την έγκυρη ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σοβαρότητα των ρευματικών νοσημάτων, την αναγκαιότητα για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, την εκπαίδευση των ίδιων των ασθενών, καθώς την ευαισθητοποίηση των κυβερνήσεων σχετικά με τα δικαιώματα και τα ειδικά προβλήματα των ασθενών.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη φετινή ΠΗΑ, οι ακόλουθοι σύλλογοι-μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων των Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζήν θα πραγματοποιήσουν τις παρακάτω δράσεις:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΠΑΘΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου μέλη και εθελοντές του Συλλόγου θα διανέμουν ενημερωτικά έντυπα στα Νοσοκομεία Χανίων, Ρεθύμνου και Αγ.Νικολάου. Στο Ηράκλειο θα στηθεί στην πλατεία Ελευθερίας ένα μεγάλο περίπτερο όπου θα εκτεθούν οι πίνακες της έκθεσης «Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι…». Θα διανέμονται ενημερωτικά έντυπα και θα προβάλλονται ενημερωτικά βίντεο για τα ρευματικά νοσήματα , ενώ εθελοντές του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης θα βρίσκονται εκεί για ενημέρωση του κοινού από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Επίσης, στις 16 και 17 Οκωβρίου θα υλοποιηθούν στο Ηράκλειο και στα Χανιά ενημερωτικές ημερίδες με θέμα τα Δικαιώματα των Ασθενών. Τέλος, στις 20 Οκτωβρίου και ώρα 12:00 θα υπάρξει ημερίδα για τη σχέση ασθενή-ιατρού στην Αίθουσα Συσκέψεων του Δήμου Ιεράπετρας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΧΡΟΝΙΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ και ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΧΡΟΝΙΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ:

Οι δύο σύλλογοι θα λάβουν για άλλη μια χρονιά μέρος στον Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο της Θεσσαλονίκης. Η συμμετοχή παιδιών, γονέων και φίλων παιδιών σε αυτή τη διοργάνωση μεταδίδει το μήνυμα της αλληλεγγύης και της αισιοδοξίας για την ενσωμάτωση τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων που πάσχουν από ρευματικά νοσήματα στον κοινωνικό ιστό.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΠΑΘΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

Την Τετάρτη στις 10 Οκτωβρίου το απόγευμα, η Πάτρα τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας με την εναλλακτική διαδραστική εκδήλωση «Ελάτε να ρωτήσετε και να ενημερωθείτε», στην αίθουσα Αγορά Αργύρη. Την εκδήλωση θα πλαισιώνουν ρευματολόγοι, ψυχολόγοι και φυσιοθεραπευτές που θα έχουν χωριστεί σε 4 ομάδες και θα ενημερώνουν για τα πιο συχνά ρευματικά νοσήματα. Την Παρασκευή το απόγευμα σε κεντρικό πεζόδρομο θα στηθεί περίπτερο με ενημερωτικό υλικό, το οποίο θα μοιράζουν τα μέλη του Συλλόγου.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΑΚΕΣΩ

Την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στις 18:30 στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, (αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης) ο σύλλογος ΑΚΕΣΩ θα πραγματοποιήσει ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Ρευματικά Νοσήματα και Θεραπευτικές επιλογές», με ομιλητή τον ιατρό κ. Αθανασίου Παναγιώτη, Διευθυντή Ρευματολογικής Κλινικής Αγίου Παύλου. Στις 12 Οκτωβρίου από τις 11 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι μέλη του συλλόγου θα βρίσκονται στην πλατεία Αριστοτέλους με τις κούκλες που «σωματοποιούν» τα ορατά συμπτώματα των ρευματικών νοσημάτων, ενημερώνοντας μαζί με Ιατρούς Ρευματολόγους τους περαστικούς με ταυτόχρονη διανομή εντύπου υλικού. Επιπλέον, μέλη του Συλλόγου και του ΔΣ θα ενημερώσουν βουλευτές, αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπούς φορείς της πόλης σχετικά με τα Ρευματικά Νοσήματα.

Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε αυτή την ημέρα του χρόνου για να ενημερωθούμε και να αντιληφθούμε τη σημασία μιας ομάδας νοσημάτων που ταλαιπωρούν τους ασθενείς στην καθημερινότητά τους. Ας γίνει αυτή η παγκόσμια ημέρα αφορμή για τη βελτιστοποίηση της ενημέρωσής μας αναφορικά με τις ρευματικές παθήσεις, την εξασφάλιση της έγκαιρης και ακριβούς διάγνωσης, της διεκδίκησης αξιοπρεπούς περίθαλψης και πρόσβασης σε όλες της σύγχρονες θεραπείες, καθώς και την ανάληψη ατομικών και συλλογικών πρωτοβουλιών.