Ακούγοντας ήχους για πρώτη φορά!

  • Iatropedia
Το ακουστικό εμφύτευμα εγκεφαλικού στελέχους ΑΒΙ είναι μια νέα επαναστατική συσκευή που υπόσχεται να βοηθήσει κωφά παιδιά να ακούν για πρώτη φορά ήχους.

Η τρίχρονη Αντζέλικα Λόπεζ γεννήθηκε με μη λειτουργικό ακουστικό νεύρο αλλά μετά από μια απαιτητική χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο μπορεί τώρα για πρώτη φορά να ακούει και να μιμείται ήχους χάρη στο επαναστατικό ακουστικό εμφύτευμα εγκεφαλικού στελέχους ΑΒΙ. Η συσκευή ΑΒΙ (Auditory Brainstem Implant) είναι ένα βήμα πέρα από τα κοχλιακά εμφυτεύματα τα οποία μπορεί να χάριζαν σε κωφά παιδιά την χαμένη ακοή τους όμως ήταν ανεπαρκή στις περιπτώσεις μικρότερων παιδιών που στερούντο ακουστικού νεύρου.

Αυτό που κάνει το νέο εμφύτευμα είναι να παρακάμπτει την μη λειτουργική δομή στο έσω ούς, παρέχοντας ηλεκτρική διέγερση απευθείας στους νευρώνες του εγκεφαλικού στελέχους. Το άτομο φοράει ένα μικρόφωνο στο αυτί για τον εντοπισμό του ήχου τον οποίο ένας επεξεργαστής μετατρέπει σε ηλεκτρικά σήματα. Αυτά στέλνονται σε έναν υποδόριο διεγέρτη ο οποίος με την σειρά του τα στέλνει μέσω καλωδίου σε ηλεκτρόδια χειρουργικών τοποθετημένα στο εγκεφαλικό στέλεχος.

Όπως επισημαίνουν ερευνητές του University of Southern California, η ενεργοποίηση της συσκευής δεν σημαίνει ότι η μικρή Αντζέλικα θα ακούει όπως ένα παιδί της ηλικίας της. Θα ακούει όπως ένα νεογέννητο και επειδή τα παιδιά δεν κατανοούν τους ήχους με κάποιον μαγικό τρόπο ώστε να τους χρησιμοποιήσουν κιόλας, θα απαιτηθεί πολλή δουλειά. Την πρώτη φορά που λειτούργησε η συσκευή η μικρούλα τρόμαξε από τους ήχους που άκουγε για πρώτη φορά. Όμως πέντε μήνες μετά, χρησιμοποιεί την νοηματική γλώσσα για να ταυτοποιεί ορισμένους ήχους και μουρμουρίζει όπως τα παιδιά που ακούν ενώ οι λογοθεραπευτές της μαθαίνουν να μιλά.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει δώσει ήδη από το 2000 την έγκριση για χρήση του ΑΒΙ σε ενήλικες και εφήβους των οποίων το ακουστικό νεύρο είχε καταστραφεί κατά την εγχείρηση αφαίρεσης μιας σπάνιας μορφής εγκεφαλικού όγκου. Τώρα θα πρέπει να αποδειχθεί πόσο ασφαλής είναι η συγκεκριμένη μέθοδος καθώς η τοποθέτηση του ΑΒΙ απαιτεί μια εξαιρετικά λεπτή χειρουργική επέμβαση βαθειά στον εγκέφαλο υγιών παιδιών.