Ακατανίκητη παρόρμηση για SMS… ότι ώρα και να’ναι!

  • Iatropedia
Γνωρίζουν πολύ καλά πως οι στιγμές για την αποστολή μηνυμάτων δεν είναι όλες κατάλληλες κι όμως, οι σπουδαστές φαίνεται πως δεν μπορούν να αντισταθούν στο texting, ανακάλυψαν Αμερικανοί ψυχολόγοι.

Νιώθουν την ανάγκη να στείλουν ή να απαντήσουν σε μηνυματα ασχέτως αν οδηγούν, αν βρίσκονται σε κάποια κηδεία, στο ντους, ακόμη κι όταν κάνουν σεξ… Πόσο σοβαρό είναι αυτό; Ερευνητές της εξελικτικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια αποφάσισαν να μάθουν αν αυτοί που αδυνατούν να αντισταθούν στον πειρασμό γνωρίζουν ότι κάνουν κάτι ανάρμοστο και απλώς… συνεχίζουν να το κάνουν. Ανακάλυψαν λοιπόν ότι τα άτομα που δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από το κινητό τους το κάνουν όχι γιατί θέλουν να ορίσουν κάποια μόδα αλλά γιατί η παρόρμηση να ελέγξουν τα μηνύματά τους υπερβαίνει κατά πολύ την συνειδητοποίηση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται.

Η πλειονότητα των συμμετεχόντων σπουδαστών στην σχετική έρευνα παραδέχτηκε ότι στο να στέλνεις μήνυμα κάνοντας ντους είναι απαράδεκτο, ωστόσο πάνω από το 34% δήλωσε ότι αυτό δεν πρόκειται να τους εμποδίσει. Εξίσου λάθος παραδέχθηκαν ότι είναι όταν κάποιος βρίσκεται στην εκκλησία ή δίνει τον όρκο πίστης και αφοσίωσης στην Σημαία, κι όμως, πάνω από το 22% και περίπου το 11% εξ αυτών αντίστοιχα δήλωσαν πως το κάνουν. Οι… σοβαρότερες περιπτώσεις, ένα 7,4%, δεν σταματούν το texting ακόμη και όταν κάνουν σεξ (αυτό δεν είναι δεξιοτεχνία, είναι καραμπινάτη έλλειψη συγκέντρωσης) και ναι, φυσικά ξέρουν πως δεν είναι σωστό!

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αποστολή/λήψη SMS σε ανάρμοστες καταστάσεις, όπως στην τουαλέτα, ή τρώγοντας, «γίνεται όλο και πιο αποδεκτή» από τα περισσότερα άτομα της ηλικίας αυτής. Η εξήγηση που δίνουν στην επιθεώρηση Social Science Journal είναι ότι για το προγραμματισμένο να δίνει σημασία σε ήχους και διάφορα άλλα ερεθίσματα για λόγους επιβίωσης ανθρώπινο μυαλό, ο βόμβος και οι φωτεινές οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών ενδεχομένως σηματοδοτούν ευκαιρίες ή απειλές, ωθώντας τους ανθρώπους να δίνουν μικρότερη προσοχή στον περιβαλλοντικό ενεστώτα και να εστιάζουν στο μέλλον, προσπαθώντας να καταλάβουν τί φέρνει γι’ αυτούς.

Αλέξανδρος Θεολόγου