Ακάλυπτα τα νοσοκομεία στα νησιά λίγο πριν το Πάσχα – Γιατί αρνούνται οι γιατροί τον διορισμό

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΟΕΔΗΝ
Σημαντική υποστελέχωση στις δομές Υγείας καταγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ) σε 13 νησιά.

Αποψιλωμένα από γιατρούς, νοσηλευτές, αλλά ακόμη και από πληρώματα ασθενοφόρων είναι τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στα νησιά μας, στο κατώφλι των εορτών του Πάσχα και της νέας καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν.

Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη Δημοσιότητα η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ), στα περισσότερα νησιά υπηρετεί μόνο ένας γιατρός ακόμη και στις βασικές ειδικότητες (π.χ. παθολόγος, καρδιολόγος, γενικός γιατρός κ.α.).

“Διαχρονικό το πρόβλημα. Πως μπορεί να καλυφθεί το νοσοκομείο με έναν γιατρό; Είναι δυνατόν να βρίσκεται νυχθημερόν χωρίς ξεκούραση στο νοσοκομείο; Πλησιάζει το Πάσχα και αμέσως μετά έρχεται το καλοκαίρι. Τα νησιά κατακλύζονται από κόσμο. Πως θα μπορέσουν σε αυτή τη κατάσταση να ανταποκριθούν;”, δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Άγονες οι προκηρύξεις για την κάλυψη θέσεων στα νησιά

Είναι γεγονός πως δεν αποτελεί επιλογή της Πολιτείας να μην στελεχώνει τα νησιά της άγονης γραμμής. Είναι οι ίδιοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι οποίοι διστάζουν να ενταχθούν σε ένα -ουσιαστικά διαλυμμένο- σύστημα, που αποτελεί αρνητικό εργασιακό περιβάλλον, αφήνοντας “άγονες” τις προκηρύξεις θέσεων.

Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, άλλωστε έχει παραδεχθεί πως το ΕΣΥ δεν αποτελεί “ελκυστική επιλογή” για τους γιατρούς.

Χαρακτηριστική είναι η επίμονη άρνηση των επιστημόνων να δηλώσουν διαθεσιμότητα για να εργαστούν στα νησιά, παρά την επιπλέον μηνιαία αποζημίωση των 1.800 ευρώ που θέσπισε πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας.

«Οι αλλεπάλληλες προκηρύξεις για την πρόσληψη μονίμων γιατρών καταλήγουν στερεοτυπικά άγονες», τόνισε πρόσφατα ο ίδιος ο Θάνος Πλεύρης.

Εξηγώντας παράλληλα, πως έχουμε απουσία ανθρωπίνου δυναμικού, ενώ συνολικά, οι ανάγκες “είναι πλέον περισσότερες από το προσωπικό που έχουμε”, όπως σημείωσε.

«Ούτε ακόμη και η επιπλέον του μισθού μηνιαία αποζημίωση, ύψους 1.800 ευρώ, δεν φαίνεται ότι είναι ικανή να ανατρέψει την έλλειψη διαθεσιμότητας γιατρών του ΕΣΥ να μετακινηθούν σε θέσεις δομών Υγείας απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών, για τις οποίες οι αλλεπάλληλες προκηρύξεις για την πρόσληψη μονίμων γιατρών καταλήγουν στερεοτυπικά άγονες», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

ΠΟΕΔΗΝ: “Προσπαθούν με μετακινήσεις να καλύψουν τα κενά

Επίσης, όπως λένε οι εργαζόμενοι, επιχειρείται η κάλυψη των κενών με μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών. Εκτός από τις αυξήσεις των αποδοχών, θα πρέπει να θεσπιστούν και υπηρεσιακά κίνητρα, λένε.

“Το προσωπικό σε κανένα νοσοκομείο ή Πρωτοβάθμια Μονάδα δεν περισσεύει. Θα πρέπει να βελτιωθούν οι μισθοί, αλλά και να χορηγηθούν υπηρεσιακά κίνητρα ( π.χ. μετά τρία χρόνια υπηρεσίας σε νησί να δίνεται η δυνατότητα μετάταξης σε νοσοκομείο της επιλογής τους σε ανώτερο βαθμό, μονιμοποίηση επικουρικών κ.λ.π.). Οι τοπικοί φορείς δήμαρχοι, κοινοτάρχες, περιφερειάρχες θα πρέπει να συμβάλουν στη χορήγηση κινήτρων με την παραχώρηση σπιτιών και επιδόματος διατροφής κ.α. Η υγεία είναι υπόθεση όλων”.

Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και με το νοσηλευτικό προσωπικό:

“Δεν μπορείς να βρεις νοσηλευτές με 700 ευρώ το μήνα. Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι για να καλύψουν τις υγειονομικές μονάδες των νησιών στους επικουρικούς πίνακες που έχουν συσταθεί. Απαιτούνται ικανοποιητικοί μισθοί, υπηρεσιακά κίνητρα, ανθρώπινες, ασφαλείς συνθήκες εργασίας και συνδρομή από την τοπική αυτοδιοίκηση. Έτσι θα στελεχωθούν οι υγειονομικές μονάδες των νησιών”

Ο Μιχάλης Γιαννάκος διατυπώνει, επίσης, την πρόσθετη ανησυχία του για τις ελλείψεις προσωπικού, καθώς επίκειται -όπως λέει- η έναρξη μιας προεκλογικής περιόδου, που κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία για 13 νοσοκομεία σε αντίστοιχα νησιά, είναι τα εξής:

ΠΟΕΔΗΝ: Η στελέχωση των Υγειονομικών Μονάδων των νησιών

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ:

Χωρίς αναισθησιολόγο. Ο μοναδικός 72χρονος αναισθησιολόγος παραιτήθηκε. Χωρίς παθολόγο, υπάρχει ένας μόνο γενικός γιατρός και κανένας μικροβιολόγος. Συμπληρώνεται ένας χρόνος χωρίς καρδιολόγο, ενώ την Τετάρτη 6/3 παρουσιάστηκαν δύο καρδιολόγοι.

ΤΗΝΟΣ:

Χωρίς Παθολόγο. Τα παθολογικά περιστατικά τα βλέπει παιδίατρος!!!

ΣΥΡΟΣ (Νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες):

Ένας καρδιολόγος, ενώ τις ανάγκες καλύπτουν επιπλέον δύο καρδιολόγοι, οι οποίοι υπηρετούν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του Νοσοκομείου.

Στα Επείγοντα απαιτούνται 4 γιατροί και δεν υπηρετεί κανένας. Αναισθησιολόγοι: υπηρετούν 2, ενώ προβλέπονται 4 θέσεις. Κανένας Νευρολόγος, κανένας Ψυχίατρος. Ένας παθολογοανατόμο, ο οποίος τον Μάιο βγαίνει στη σύνταξη και δεν θα υπάρχει γιατρός για βιοψίες.

Όσον αφορά τους Παθολόγους, από τους 5 που υπηρετούν σήμερα, μέχρι το τέλους του χρόνου θα μείνουν 2.

ΝΑΞΟΣ:

Δεν υπάρχει γυναικολόγος, υπάρχει μόνο ένας αναισθησιολόγος, ένας χειρουργός και ένας ακτινοδιαγνώστης οποίος εξυπηρετεί μόνο τα Επείγοντα περιστατικά.

ΚΩΣ:

Κανένας μόνιμος παθολόγος. Το νοσοκομείο καλύπτουν δύο παθολόγοι από μετακίνηση και επίσης, ένας παιδίατρος και ένας ακτινολόγος. Συνεχώς γίνονται προκηρύξεις γιατρών για όλες τις ειδικότητες και δεν υπάρχει ενδιαφέρον.

ΙΟΣ, ΑΝΔΡΟΣ, ΜΗΛΟΣ, ΠΑΡΟΣ:

Χωρίς μικροβιολόγο.

ΑΜΟΡΓΟΣ:

Υπάρχει μόνο ένας γιατρός καρδιολόγος.

ΛΗΜΝΟΣ:

Σε όλες τις ειδικότητες ένας γιατρός, δηλαδή, ένας παθολόγος, ένας γενικός γιατρός, ένας χειρουργός, ένας αναισθησιολόγος από μετακίνηση. Ο μόνιμος αναισθησιολόγος έχει αναρρωτική άδεια.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ:

Υπάρχει μόνο ένας παθολόγος. Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ακόμη μία παθολόγος από μετακίνηση και ένας ιδιώτης. Αναισθησιολόγοι είναι 2 αντί 4.

Υπάρχει ΜΕΘ 5 κλινών, πλήρως εξοπλισμένη κλειστή, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Δεν λειτουργεί η ψυχιατρική κλινική.

ΚΕΡΚΥΡΑ:

Υπάρχουν 3 Παθολόγοι και ένας ιδιώτης. Επίσης, 3 Καρδιολόγοι, 2 Ακτινολόγοι και 1 ιδιώτης. Στη Μονάδα τεχνητού νεφρού υπάρχει μόνο 1 γιατρός και ακόμη 2, οι οποίοι λείπουν με αναρρωτική άδεια.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ ΣΕ Κ.Υ. ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ:

Τα νησιά δεν καλύπτονται όλο το 24ωρο με ασθενοφόρα. Οι ακάλυπτες βάρδιες είναι δεκάδες στα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας των νησιών, όπως καταγγέλλει το Σωματείο.

Τοπικά δημοσιεύματα, μάλιστα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, συνδέουν θανάτους εκτάκτων περιστατικών με την έλλειψη ασθενοφόρων στα κέντρα υγείας.

Οι αποστάσεις είναι μεγάλες, όπως σχολιάζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Αναλυτικά:

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΤΙΣΣΑΣ:

14 κενές βάρδιες το μήνα.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ:

10 βάρδιες ακάλυπτες το μήνα.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΥΡΓΙΟΥ ΧΙΟΥ:

Διαθέτει 2 πληρώματα ασθενοφόρων. Δεκάδες κενές βάρδιες κάθε μήνα. Παρόμοια εικόνα στα

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΔΗΛΟΥ – ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΛΟΝΗΣ:

Καλύπτονται από τον σταθμό του ΕΚΑΒ. Ελλειμματική η λειτουργία τα πρωινά. Διαθέτουν 3 πληρώματα ασθενοφόρων.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ:

Επαρκής η κάλυψη.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ:

Καλύπτεται από τον σταθμό του ΕΚΑΒ. Λόγω ελλείψεων προσωπικού περιορίστηκε η 24ωρη λειτουργία του. Σε 3 μήνες θα έρθει ασθενοφόρο, αλλά δεν υπάρχουν πληρώματα.