Αιτήματα ασθενών προς τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
ασθενείς
Ομοσπονδίες και Σύλλογοι Ασθενών καλούν τον πρωθυπουργό, την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και όλα τα πολιτικά κόμματα, να πάρουν θέση στα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Με αφορμή την ορκωμοσία της νέας Βουλής, Ομοσπονδίες και Σύλλογοι που εκπροσωπούν χιλιάδες ασθενείς, όπως είναι η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με.Α) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), απέστειλαν επιστολές, με τις οποίες γνωστοποιούν τα αιτήματά τους στη νέα κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, και προσκαλούν όλους σε συνάντηση, ζητώντας τους να λάβουν ενεργή θέση.

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Η Αναπηρία στο προσκήνιο – Κάλεσμα να πάρουν θέση όλα τα κόμματα της Βουλής!

Να πάρουν θέση, και να μην υπεκφύγουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, καθώς και το πώς αυτή θα βελτιωθεί, ζητούν τα ‘Ατομα με Αναπηρία. Το κάλεσμα της ΕΣΑμεΑ και των Οργανώσεών της από όλη την Ελλάδα, απευθύνεται προς όλους, μέσω επιστολής. Την Τρίτη 16 Ιουλίου, μάλιστα, παρόμοια επιστολή απηύθυναν και στον πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα μέλη της ΕΣΑμεΑ στην επιστολή τους, καλούν τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να τοποθετηθούν επί του “Εθνικού Προγράμματος για την εφαρμογή της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία”.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά:

“Το Πρόγραμμα που έχει στόχο την ένταξη και την κοινωνική προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και την άρση όλων των μορφών διάκρισης σε βάρος τους, έχει βάθος τετραετίας και πρέπει να ενταχθεί στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και στο σύστημα παρακολούθησης και συντονισμού του κυβερνητικού έργου.

Το πολιτικό σύστημα της χώρας οφείλει άμεσα να πάρει θέση απέναντι στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, οι οποίες επιδεινώθηκαν άγρια τα χρόνια της κρίσης”.

Η Σύμβαση του ΟΗΕ που έχει υπογράψει η χώρα μας, όπως αναφέρουν τα ΑμεΑ, φέρνει υποχρεώσεις. Αν και μεγαλύτερες υποχρεώσεις φέρνει η σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει το 10% του πληθυσμού.

“Η ΕΣΑμεΑ και οι Οργανώσεις της, σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα, εξακολουθούν να προασπίζονται δικαιώματα και παροχές, να καταγγέλλουν τα κακώς κείμενα στην Κοινωνία και στην Ευρώπη και να αγωνίζονται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους”, καταλήγουν οι ασθενείς στην επιστολή τους.

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Απευθύνουν αίτημα συνάντησης προς τον Υπουργό και Υφυπουργό Υγείας

Σε μια μακροσκελέστατη επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας και με αποδέκτες τον νέο υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, οι Διαβητικοί Ασθενείς απαριθμούν τα προβλήματα που απασχολούν τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη, ζητώντας παράλληλα να οριστεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία.

Οι Διαβητικοί Ασθενείς εκθέτουν συγκεκριμένα ζητήματα, όπως:

  • Κατάργηση του ποσοστού συμμετοχής στην ινσουλίνη για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
  • Απρόσκοπτη πρόσβαση των ανασφαλίστων στο αναλώσιμο ιατροτεχνολογικό υλικό
  • Στελέχωση των Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων, αλλά και οργάνωση Ιατρείων «Διαβητικού Ποδιού» σε όλα τα παραπάνω κέντρα και ιατρεία, με επαγγελματίες υγείας εξειδικευμένους στο Σακχαρώδη Διαβήτη όπως: ιατρούς, νοσηλευτές, διατροφολόγους, ψυχολόγους και εκπαιδευτές στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη
  • Ζητήματα που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ και τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ
  • Συμπλήρωση των διατάξεων νόμου για τις προσωποπαγείς θέσεις με τις ειδικότητες των μαιών και των διαιτολόγων – διατροφολόγων
  • Συμμετοχή των χρονίως πασχόντων στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων

“Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι τόσο η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, όσο και η ΕΣΑμεΑ αποτελούν τους πλέον αξιόπιστους συνομιλητές της Πολιτείας, καθώς για όλους εμάς η ομαλή και εξορθολογισμένη λειτουργία των δομών Υγείας αφορά στην ίδια τη ζωή μας και όχι απλά σε κέρδη ή ζημίες”, αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους τα μέλη της Ομοσπονδίας των Διαβητικών.

Αιτήματα για τη συμμετοχής των Διαβητικών Ασθενών και Αναπήρων στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων

Οι Διαβητικοί Ασθενείς εκθέτουν στην επιστολή τους αίτημα για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και της ΕΣΑμεΑ  στα Κέντρα Λήψης των Αποφάσεων, καθώς και στους Φορείς Σχεδιασμού και Εφαρμογής πολιτικών για την Υγεία, όπως:

  • Τη θεσμοθετημένη συμμετοχή του φορέα ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στη Γνωμοδοτική Επιτροπή για το Σακχαρώδη Διαβήτη, του Υπουργείου Υγείας
  • Τη θεσμοθετημένη συμμετοχή του φορέα στην Ομάδα Εργασίας του ΚΕΣΥ για το Σακχαρώδη Διαβήτη
  • Τη θεσμοθετημένη συμμετοχή του φορέα μας στο ΔΣ της Επιτροπής του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, η οποία είναι υπεύθυνη για την έγκριση χρήσης αντλιών έγχυσης ινσουλίνης από άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1
  • Τη θεσμοθετημένη συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ στην Επιτροπή Μητρώων Ασθενών του Υπουργείου Υγείας
  • Τη θεσμοθετημένη συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ στην Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας του ΕΟΦ
  • Τη θεσμοθετημένη συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ στην Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

“Η υιοθέτηση των παραπάνω προτάσεων θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην κάλυψη των πραγματικών αναγκών των ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή/και αναπηρία, θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητα της ζωής τους, αλλά και στον εξορθολογισμό των δαπανών για την Υγεία”, καταλήγουν στην επιστολή τους οι Διαβητικοί Ασθενείς.