Αισιόδοξα αποτελέσματα από τη δοκιμή νέου ισχυρού, αλλά μη εθιστικού, παυσίπονου για τον οξύ πόνο

  • Iatropedia newsroom
Αισιόδοξα αποτελέσματα από τη δοκιμή νέου ισχυρού, αλλά μη εθιστικού, παυσίπονου για τον οξύ πόνο
Το φάρμακο πέτυχε τον στόχο του να μειώσει τον πόνο περισσότερο από ένα εικονικό φάρμακο κατά τη διάρκεια των 48 ωρών μετά την επέμβαση

Αισιόδοξα αποτελέσματα, στην προσπάθεια μείωσης της χρήσης οπιοειδών για τον οξύ πόνο, έδειξε σε κλινική δοκιμή παυσίπονο φάρμακο της Vertex Pharmaceuticals, το οποίο δεν προκαλεί εθισμό.

Το φάρμακο βοήθησε ασθενείς με οξύ πόνο μετά από χειρουργική επέμβαση, χωρίς ωστόσο τα αποτελέσματα να δείξουν υπεροχή έναντι των οπιοειδών, εγείροντας ερωτηματικά σχετικά με το πόσο ευρέως θα μπορούσε να συνταγογραφηθεί.

Το φάρμακο, που ονομάζεται VX-548, πέτυχε τον στόχο του να μειώσει τον πόνο περισσότερο από ένα εικονικό φάρμακο κατά τη διάρκεια των 48 ωρών μετά την επέμβαση, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Vertex. Ωστόσο, δευτερεύουσα ανάλυση δεν έδειξε ότι το φάρμακο ήταν καλύτερο στη μείωση του πόνου από ένα οπιοειδές.

Όπως ανέφερε η εταιρεία, σχεδιάζει να υποβάλει αίτημα έγκρισης από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους.

Σημειώνεται ότι οι γιατροί αναζητούν ασφαλέστερες μετεγχειρητικές εναλλακτικές λύσεις για τα εθιστικά οπιοειδή που συνδέονται με χιλιάδες θανάτους στις ΗΠΑ ετησίως. Οι ασθενείς συχνά εθίζονται στα φάρμακα μετά από χειρουργικές επεμβάσεις.

Το φάρμακο της Vertex αποτρέπει τα σήματα πόνου από το να φτάσουν στον εγκέφαλο, αποφεύγοντας την πιθανότητα εθισμού που προκαλούν οπιοειδή όπως η φαιντανύλη, που ενεπλάκησαν σε περισσότερους από 80.000 θανάτους από υπερβολική δόση το 2021.

Οι επιστήμονες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να εφεύρουν φάρμακα για τον πόνο που δεν είναι οπιοειδή.

«Είμαστε στα πρόθυρα να φέρουμε την πρώτη νέα κατηγορία φαρμάκων για τον οξύ πόνο εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Stuart Arbuckle, γενικός διευθυντής της Vertex.

Σύμφωνα με τη Vertex, από επεισόδια οξέος πόνου υποφέρουν κάθε χρόνο περισσότεροι από 80 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πότε να σας ανησυχήσει η απώλεια βάρους – Τι μπορεί να κρύβει

Πώς να κρατήσετε τον σκύλο σας ζεστό και ασφαλή στο κρύο

Ιοί Κοξάκι – ΕΟΔΥ: Πως μεταδίδονται και τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς