Αιμορροΐδες που προκαλούνται από την…οδήγηση. Πως να προστατευτείτε

  • Γιάννα Σουλάκη
αιμορροΐδες
Οι αιμορροΐδες που προκαλούνται ... στο τιμόνι, εξαιτίας της πολύωρης οδήγησης είναι κάτι που προλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται. Δείτε με ποιους τρόπους.

Το πρόβλημα με τις αιμορροΐδες που που προκαλούνται εξαιτίας της πολύωρης οδήγησης,το αντιμετωπίζουν οι οδηγοί -επαγγελματίες και μη- αλλά και άλλοι εργαζόμενοι που υποχρεούνται να κάθονται πολλές ώρες για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, όπως όσοι εργάζονται σε γραφεία.

«Οι οδηγοί φορτηγών και ταξί αντιμετωπίζουν μεγάλο εργασιακό άγχος και είναι πιο ευάλωτοι σε ορισμένες ασθένειες από ό,τι ο γενικός πληθυσμός. Μια από αυτές είναι η αιμορροϊδοπάθεια» μας εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος – Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.

Οπως αναλύει ο γιατρός: «Ο στενός χώρος εργασίας περιορίζει την ικανότητα για ελεύθερη κίνηση και η πολύωρη στασιμότητα στη θέση του οδηγού αυξάνει την πίεση στο σώμα και ιδιαίτερα στην περιοχή της πυέλου. Από την κακή κυκλοφορία του αίματος και τη συγκέντρωσή του στις φλέβες του ορθού, είναι πιθανό οι αιμορροΐδες (που έχουν όλοι οι άνθρωποι) να καταστούν παθολογικές και οι ιστοί που τις συγκρατούν ερεθιστούν ή διογκωθούν και χαλαρώσουν. Επιπλέον, εάν οι οδηγοί δεν ακολουθούν μια πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή, που είναι συχνό φαινόμενο σε όσους κάνουν μακρινά ταξίδια, οι πιθανότητες να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα και επομένως αιμορροϊδοπάθεια αυξάνονται σημαντικά»,

Η πάθηση είναι πολύ συχνή, δεδομένου ότι μέχρι την ηλικία των 50 ετών πάνω από το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού θα έχει ήδη βιώσει κνησμό, δυσφορία και αίσθηση καύσου στην περιπρωκτική περιοχή (χαρακτηριστικά συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας) σε βαθμό που να προσφύγει σε κάποιου είδους θεραπεία. Το πιο συνηθισμένο απ’ αυτά είναι η αιμορραγία, που, αν επιμείνει, μπορεί να προκαλέσει αναιμία και πρόπτωση, δηλαδή προβολή των αιμορροΐδων από τον πρωκτό. Σ’ αυτές μπορεί να παρουσιασθεί συμφόρηση αίματος και θρόμβωση, η οποία είναι μια επώδυνη κατάσταση, ιδιαίτερα κατά την αφόδευση. Η αιμορροϊδική πρόπτωση με δευτερογενή θρόμβωση μπορεί να περιπλεχθεί ακόμη περισσότερο με τη δημιουργία αναερόβιας λοίμωξης, νέκρωσης και εξέλκωσης των αιμορροϊδικών όζων.

Πως προλαμβάνονται οι αιμορροΐδες της καθιστικής ζωής

Η αποφυγή της καθιστικής ζωής, όπως και η σωστή διατροφή συστήνονται για την πρόληψη της πάθησης. Η αλλαγή επαγγέλματος δεν είναι φυσικά επιλογή, όπως άλλωστε και η αντικατάσταση του μεταφορικού μέσου για τις μετακινήσεις ή για τα ταξίδια. Οπότε, όσοι πάσχουν από αιμορροΐδες θα πρέπει να λαμβάνουν ορισμένα μέτρα για την προστασία τους.

«Θα συμβούλευα τους οδηγούς, είτε είναι επαγγελματίες είτε ερασιτέχνες, να ξυπνούν λίγο νωρίτερα και να προσπαθούν την κένωση του εντέρου πριν από την αναχώρηση για την εργασία τους. Έτσι, θα έχουν αφενός τη δυνατότητα καθαρισμού της περιοχής, αλλά και δεν θα καθυστερούν την αφόδευση, δεδομένου ότι η αναβολή επιβαρύνει την κατάσταση των αιμορροΐδων. Γι’ αυτό, όποτε νοιώθουν την ανάγκη θα πρέπει να την ικανοποιούν αμέσως. Επίσης, θα πρέπει να κάνουν συχνές στάσεις, για να περπατούν. Τέλος, τα καθίσματα που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να μην είναι κατασκευασμένα από δέρμα ή πλαστικό, αλλά από ύφασμα, ώστε να υπάρχει καλός αερισμός», τονίζει ο Δρ. Ξιάρχος.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Γενικά οι αιμορροΐδες είναι ενοχλητικές και οι οδηγοί κινδυνεύουν ποικιλοτρόπως από την απόσπαση προσοχής που μπορεί να προκαλέσει ο πόνος εξαιτίας τους. «Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την απαλλαγή από τα συμπτώματα που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά έντονα. Υπάρχουν συντηρητικές μέθοδοι, με φαρμακευτική αγωγή καταπραϋντικής, αναλγητικής, αντικνησμικής και επουλωτικής δράσης και σε αποτυχία αυτών χειρουργικές μέθοδοι, που στις μέρες μας είναι απολύτως ανώδυνες και εξαιρετικά αποτελεσματικές. Μέσα σε πολύ λίγα λεπτά οι ασθενείς απαλλάσσονται από τα επώδυνα ή ενοχλητικά συμπτώματα και μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται απρόσκοπτα, απαλλαγμένοι από την ανάγκη λήψης φαρμάκων, προστατεύοντας τον οργανισμό τους από τις όποιες παρενέργειες ενδεχομένως προκαλέσουν».