Κορωνοϊός: Καραντίνα στον Εχίνο Ξάνθης μετά την εκτόξευση κρουσμάτων σε 10 μέρες

  • Γιάννα Σουλάκη
Ξάνθη
Ο συναγερμός για την εξάπλωση του κορονοϊού στον Εχίνο της Ξάνθης καλά κρατεί. Ύστερα από ολονύχτια συνεδρίαση, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι βάζει σε ολικό lockdown και επιβάλει αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας στον Έχινο, στο δήμο Μύκης στην Ξάνθη.

Ύστερα από σύσκεψη με τον Σωτήρη Τσιόδρα και την ομάδα των επιδημιολόγων που συμμετέχουν στην επιτροπή του υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε να τεθούν σε ισχύ τα πρωτόκολλα της πρώτης φάσης της αντιμετώπισης της πανδημίας, δηλαδή να επιβληθεί αυστηρή καραντίνα και περιορισμός κατ’ οίκον όλων των κατοίκων του Εχίνου στην Ξάνθη για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού.

Η αυστηρή καραντίνα στον Εχίνο της Ξάνθης επιβλήθηκε με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά σε άμεση συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο.

Το ολικό lockdown τέθηκε σε ισχύ από τις 06:00 σήμερα (18.06.2020) και θα ισχύσει έως και τις 06:00 της 25ης Ιουνίου. Τότε, η κατάσταση θα αξιολογηθεί και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αποφασιστεί αν η σκληρή καραντίνα θα συνεχιστεί ή όχι.

Τα μέτρα για την καραντίνα στον Εχίνο Ξάνθης

  • Απαγόρευση μετακίνησης κατοίκων που διαβιούν στην Κοινότητα Εχίνου εκτός των ορίων της.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών στην Κοινότητα Εχίνου καθημερινά καθ’ όλο το 24ωρο  πλην μετάβασης τους  σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες κατά  την μετάβαση τους  σε καταστήματα τροφίμων ή φαρμακείο εντός της Κοινότητας Εχίνου.
  • Απαγόρευση μετακίνησης πολιτών προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.
  • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.
  • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, πλην φαρμακείων.
  • Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, πλην των επιχειρήσεων λιανικής διάθεσης τροφίμων (παντοπωλεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, φούρνοι, υπεραγορές-super market).
  • Η τροφοδοσία των καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων που δεν αναστέλλεται η λειτουργία τους θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Μύκης για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  • Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου, καθώς και την απαγόρευση μετάβασης πολιτών  από άλλες περιοχές προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.
  • Τα εν λόγω  περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν για 7 ημέρες, ήτοι από 18-06-2020 και ώρα 06:00 έως και 25-06-2020 και ώρα 06:00, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.

Δεν είχαν αποδώσει τα μέτρα τις τελευταίες μέρες

Μόνο στον ορεινό Δήμο Μύκης στην Ξάνθη -που περιλαμβάνει τον οικισμό του Εχίνου- έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες 10 ημέρες πάνω από 90 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, ενώ στις “κόκκινες” περιοχές προστέθηκε πρόσφατα και η Ροδόπη.

Η χθεσινή μέρα για τον Εχίνο στην Ξάνθη, ήταν η 7η του επιχειρησιακού σχεδίου «Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14», το οποίο ενεργοποίησε στις 11 Ιουνίου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός: «Καμπανάκι» με 55 νέα κρούσματα – Μεγάλη έξαρση στη Β. Ελλάδα – Δείτε σε ποιες περιοχές

Τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου εκτεταμένων ελέγχων δεν ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Από τα 55 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 που επιβεβαιώθηκαν πανελλαδικά χθες Τετάρτη17-06-20, τα 43 εντοπίστηκαν στον Εχίνο και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μύκης Ξάνθης. Την περασμένη Δευτέρα είχαν εντοπιστεί στην ίδια περιοχή άλλα 15 κρούσματα και την προηγούμενη εβδομάδα ακόμη 30.

Ενδεχομένως να χρειαστεί αυστηρότερη τήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της τοπικής έξαρσης στην περιοχή, δηλώνει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής:

“Υπάρχει σημαντική τοπική διασπορά, αυτό είναι σίγουρο. Δεν θα έλεγα ότι έχουμε τεράστια ανησυχία, αλλά σίγουρα θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος πιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης, σε αυτήν την τοπική κοινότητα”, αναφέρει.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Τι ακριβώς συμβαίνει στην Ξάνθη και γιατί υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού

Οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν με καχυποψία τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Η Πολιτική Προστασία κάνει λόγο για “σοβαρό κίνδυνο δημόσιας Υγείας”, ο οποίος έχει προκύψει, όπως φαίνεται, εξαιτίας της δυσκολίας των κατοίκων να αποδεχθούν την αναγκαιότητα της λήψης αυστηρών μέτρων.

Παρά το γεγονός ότι, οι -στη συντριπτική τους πλειοψηφία- μουσουλμάνοι κάτοικοι του Εχίνου, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των συρροών κρουσμάτων από τα τέλη Μαρτίου -οπότε και η περιοχή είχε τεθεί και πάλι σε καραντίνα έως και τα μέσα Απριλίου- στην πραγματικότητα ποτέ δεν τήρησαν τα μέτρα σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών. Έτσι, επί της ουσίας, η μετάδοση του ιού δεν ανακόπηκε ποτέ στην περιοχή.

Τα σημερινά μέτρα, τα οποία κινούνται σε δύο άξονες -οριζόντια για την ευρύτερη περιοχή του Νομού Ξάνθης και ειδικότερα που αφορούν στην κοινότητα του Εχίνου- πρέπει να εφαρμοστούν με μεγαλύτερη ευθύνη από την πλευρά των τοπικών πληθυσμών, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι οι αρμόδιοι φορείς εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι, καθώς η οποία απείθεια στα μέτρα, οφείλεται σε καχυποψία των κατοίκων απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Παρά τα πολλά κρούσματα, αλλά και τους θανάτους στην περιοχή, φαίνεται ότι ακόμα δεν έχουν πειστεί ότι ο κίνδυνος του κορωνοϊού είναι μεγάλος και υπαρκτός. Έτσι, εμφανίζονται να συνωστίζονται παρά τις υποδείξεις, να αρνούνται την καραντίνα, να αποφεύγουν την ιχνηλάτηση και πολύ συχνά, ακόμη και να μη δέχονται να υποβληθούν στα αναγκαία τεστ.

Ξάνθη

“Τα επιπλέον μέτρα είναι απαραίτητα”

Με σκοπό την διάσπαση του κύκλου μετάδοσης του κορωνοϊού, τον έγκαιρο εντοπισμό και περιορισμό των θετικών φορέων και τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έλαβε αυστηρότερα μέτρα, μετά από σχετικές υποδείξεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

“Τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται πιο αυστηρά”, επισημαίνει ο καθηγητής, Δημήτρης Παρασκευής, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι δεν φαίνεται να υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος να επεκταθούν τα κρούσματα, εκτός των νομών που εμφανίζουν έξαρση σήμερα:

“Όσο ο πληθυσμός βρίσκεται σε καραντίνα δεν υπάρχει ανησυχία για την επέκταση της διασποράς σε γειτονικούς νομούς. Μέχρι τώρα τα κρούσματα εντοπίζονται εκεί, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι άλλο. Ωστόσο, χρειάζεται πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση, δηλαδή, καλύτερη τήρηση μέτρων προστασίας, να πείθεται ο πληθυσμός να κάνει τα τεστ κλπ. Δηλαδή, να τηρηθούν τα μέτρα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα”, αναφέρει.

Αύξηση θανάτων, νοσηλειών και διασωληνωμένων ασθενών στην Ξάνθη

Ακόμη πιο ανησυχητική από την αύξηση των νέων κρουσμάτων COVID-19, είναι η αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της περιοχής -εντός και εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας- αλλά και των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους.

Οι τέσσερις θάνατοι που καταγράφηκαν τα τελευταία τρία 24ωρα προέρχονταν από κατοίκους του Εχίνου, ενώ στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και στο νοσοκομείο της Ξάνθης νοσηλεύονται 6 ασθενείς σε θαλάμους. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι από τους 11 διασωληνωμένους ασθενείς πανελλαδικά, οι 4 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ του νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο, επίσης, είναι ότι από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, σε πολλές περιπτώσεις δεν προκύπτει επιδημιολογική συνέχεια, δηλαδή πολλά κρούσματα ανήκουν στην κατηγορία αυτών που -αδόκιμα ονομάζονται- “ορφανά”.

Με τα μάτια στραμμένα στη Ροδόπη

Η Περιφέρεια Ροδόπης βρέθηκε μόλις χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας να λαμβάνει έκτακτα μέτρα στον οικισμό Αγιάσμου, του Δήμου Ιάσμου. Από τα 49 πρόσφατα νέα κρούσματα της Θράκης τα 6 εντοπίστηκαν Ροδόπη, και συγκεκριμένα τα 3 στον Αγιάσμο (συν 5 τις προηγούμενες ημέρες) και ακόμη 3 στην Κομοτηνή.

Το τοπικό lockdown που επιβλήθηκε στον Δήμο Ιάσμου συνδυάστηκε με εκτεταμένη ιχνηλάτηση και ελέγχους από τον ΕΟΔΥ, ενώ με αγωνία οι επιστήμονες αναμένουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας -οπότε θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος του σχεδίου «Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14» – ώστε να έχουν καλύτερη εικόνα της έκτασης του προβλήματος στην περιοχή.