Κορωνοϊός: Τι ακριβώς συμβαίνει στην Ξάνθη και γιατί υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού

  • Γιάννα Σουλάκη
Ξάνθης
Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας για την διασπορά του κορωνοϊού στην Ξάνθη, γεγονός το οποίο ανάγκασε τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να επιβάλει το απόγευμα της Πέμπτης 11-06-20 οριζόντια μέτρα σε μία ολόκληρη Περιφέρεια και για πρώτη φορά από τις 4 Μαϊου, ημέρα της άρσης του καθολικού lockdown στη χώρα.

Από τα 20 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας κατά το τελευταίο 24ωρο, τα 15 εντοπίστηκαν στην Ξάνθη και συγκεκριμένα, όλα στον Εχίνο του ορεινού Δήμου Μύκης. Είχαν προηγηθεί σχεδόν 30 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ίδια περιοχή τη Δευτέρα και ένα κρούσμα σε 46χρονο καθηγητή Αγγλικών, το οποίο έσπειρε τον πανικό στις αρχές.

Ογδόντα επαφές του εκπαιδευτικού τέθηκαν σε προληπτικό περιορισμό, ενώ στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης ένα ακόμη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μεταβαίνει στην Ξάνθη σήμερα Παρασκευή 12/06/20, με αποκλειστικό έργο να υποβάλλει σε μοριακό έλεγχο όλους τους συναδέλφους του καθηγητή και από τα τέσσερα σχολεία στα οποία δίδασκε. Τα σχολεία στα οποία δίδασκε ο καθηγητής θα παραμείνουν κλειστά για τις επόμενες 10 ημέρες, καθώς όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία του Εχίνου στον Δήμο Μύκης.

Εξαιτίας του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή, οι αρμόδιοι επιστημονικοί και επιχειρησιακοί φορείς έχουν στρέψει την προσοχή τους στην ιχνηλάτηση, καθώς πολλά από τα θετικά κρούσματα του κορωνοϊού στους κατοίκους της Ξάνθης δεν έχουν επιδημιολογική συνέχεια, δηλαδή δεν προέρχονται από δευτερογενείς ή τριτογενείς μεταδόσεις. Με λίγα λόγια είναι -αυτά που αδόκιμα ονομάζονται- “ορφανά κρούσματα” . Αυτός ήταν και ο λόγος που επιβλήθηκαν τα οριζόντια μέτρα, ως ο μόνος αναπόφευκτος τρόπος για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Γιατί υπάρχουν πολλά κρούσματα στην Ξάνθη;

Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί τους ειδικούς και έχει απασχολήσει ιδιαιτέρως και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, η ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, αλλά και πιο συγκεκριμένα ο Δήμος Μύκης δεν βρέθηκαν για πρώτη φορά στο “μάτι του κυκλώνα” του κορωνοϊού. Ήδη από τον Μάρτιο είχαν ληφθεί και πάλι έκτακτα μέτρα καθώς είχαν εντοπιστεί εστίες του ιού.

Το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται κυρίως ανάμεσα στους μουσουλμάνους του Εχίνου, όπου παρατηρείται συρροή κρουσμάτων από τα τέλη Μαρτίου, οπότε και η περιοχή είχε τεθεί και πάλι σε καραντίνα, έως και τα μέσα Απριλίου. Στην πραγματικότητα, όμως, και όπως αποδεικνύεται, η μετάδοση ποτέ δεν ανακόπηκε στην περιοχή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρμόδιοι φορείς εμφανίζονται προβληματισμένοι με τη μη τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης του Δήμου Μύκης. Ταυτόχρονα τις τελευταίες ημέρες τα τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για επαναπατρισμό ελλήνων πολιτών από το εξωτερικό μέσω Βουλγαρίας, οι οποίοι δεν υποβλήθηκαν σε έλεγχο για τον κορωνοϊό. Οι τελευταίες πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη σε κάθε περίπτωση να επιβάλλει τα αναγκαία μέτρα για λόγους δημόσιας Υγείας:

«Ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε όσο έχουμε επιτύχει ως τώρα και να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού. Τα μέτρα αυτά υπέρ τοπικού χαρακτήρα θα έχουν εφαρμογή και σε άλλες περιοχές σε περίπτωση που χρειαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξάνθη: Πώς οι ελπίζουν οι αρμόδιοι φορείς να ανακόψουν την επέλαση του κορωνοϊού

Τα μέτρα και τα μαζικά τεστ που συνεχίζονται και θα συνεχιστούν όλες τις επόμενες ημέρες, οι αρμόδιοι ελπίζουν ότι θα βοηθήσουν, ώστε να απομονωθούν οι θύλακες της διασποράς και να προασπιστεί η Δημόσια Υγείας που βρίσκεται σε κίνδυνο, όχι μόνο στο νομό Ξάνθης, αλλά ενδεχομένως και δε γειτονικούς νομούς.

Το επιχειρησιακό σχέδιο «Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14», το οποίο ενεργοποίησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο ΕΟΔΥ, προβλέπει εκτεταμένους ελέγχους, σήμερα, σε 7 και σε 14 ημέρες, με σκοπό την διάσπαση του κύκλου μετάδοσης του κορωνοϊού, μετά τον εντοπισμό και τον έγκαιρο περιορισμό των θετικών φορέων.

Έτσι από σήμερα και για 7 ημέρες, οπότε και θα γίνει επανεκτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας, τα αυστηρά μέτρα που αφορούν στον Εχίνο του Δήμου Μύκης, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από τις 21:00 έως τις 07:00 της επομένης μέρας, απαγόρευση των συναθροίσεων εκτός των οικογενειακών, απαγόρευση μετάβασης εργαζομένων εντός και εκτός Εχίνου, υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους τους πολίτες της περιοχής. Στις 19-06-2020, θα επανεκτιμηθεί η άρση των μέτρων ή η παράτασή τους.