Αγώνας μέχρι το επόμενο καλοκαίρι να «σωθεί» ο ΕΟΠΥΥ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στο μισό αναμένεται να πέσουν ως το τέλος Ιουνίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, ενώ από τις αρχές του νέου έτους εκτιμάται πως θα τεθούν σε ισχύ και οι συμβάσεις, τις οποίες διαπραγματεύεται ο Οργανισμός με παρόχους υπηρεσιών Υγείας, που μέχρι σήμερα δεν είχαν, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM". Αυτήν την στιγμή πάντως ο ΕΟΠΥΥ "μπαίνει μέσα" 1 δις ευρώ!

Σε ό,τι αφορά στην κατάργηση της προπληρωμής και την ηλεκτρονική έγκριση από τους ελεγκτές, που προωθεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Μπερσίμης εξήγησε ότι «πρακτικά αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη τώρα και θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Ο στόχος είναι από τις αρχές του έτους να δουλεύει πλέον με αυτό τον τρόπο, δηλαδή να έχουμε συμβάσεις με όλους τους παρόχους και πλέον να μην απαιτείται η προπληρωμή των όποιων παροχών από τους πολίτες».

Το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών του Οργανισμού που ο πρόεδρος επιχειρεί, υπάρχουν ενδείξεις ότι πάει σχετικώς καλά με τον ίδιο τον κ. Μπερσίμη να βεβαιώνει ότι «μέσα στο τελευταίο έτος, που έχουμε αναλάβει τη διοίκηση, αυτό που έχει δρομολογηθεί είναι σε μεγάλο βαθμό η ομαλοποίηση των πληρωμών, με αποτέλεσμα πλέον ο οργανισμός ουσιαστικά να έχει μηδενίσει την παραγωγή ληξιπρόθεσμων, δηλαδή τις πληρωμές μετά τις 90 μέρες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του οργανισμού, από το 1,8 δισ. στις αρχές του έτους να φθάσει στο 1,2, και συνεχίζεται η μείωση».

Τονίζει επίσης ο κ. Μπερσίμης, ότι «αυτή τη στιγμή όλες οι κατηγορίες παρόχων πληρώνονται πρακτικά στις 90 μέρες, δηλαδή δεν παράγεται ληξιπρόθεσμα» κι αυτό σημαίνει «μαζί με ένα πρόγραμμα αποπληρωμής παλαιότερων οφειλών, πως αυτή τη στιγμή σιγά σιγά μηδενίζονται όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι «έως 30/6 το 1,2 δισ., θα είναι ίσως και το μισό».

Πάντως ο ΕΟΠΥΥ πλέον δεν δημιουργεί νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αντίθετα μειώνει τα ληξιπρόθεσμά του προς ιδιώτες παρόχους. Συγκεκριμένα, το Φεβρουάριος του 2016, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν ύψος 1.8 δισ. ευρώ, τον Οκτώβριο 2016, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν ύψος 1,6 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 11%. Τον Νοέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν ύψος 1,3 δισ. ευρώ, μείωση, από τον Φεβρουάριος, 26%. Συγχρόνως ο Οργανισμός πέτυχε τη νομοθέτηση της διαγραφής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τα δημόσια νοσοκομεία για τα έτη 2012-2014. Η διαγραφή αφορά ποσό της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ.