Αγώνας δρόμου για το υπουργείο Υγείας η έγκαιρη εκταμίευση του ΕΣΠΑ για τα ασθενοφόρα

  • Iatropedia
Στο ..."νυν και αεί" είναι το ΕΣΠΑ για την προμήθεια των περίφημων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που έχουν γίνει πια γεφύρι της Άρτας για τρεις διαδοχικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ενημέρωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής σχετικά με την προμήθεια 180 ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

Με τα χρονικά περιθώρια να είναι πια ασφυκτικά για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την εκταμίευση της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, ο υπουργός Υγείας σχολίασε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για έναν διαγωνισμό που «ταλαιπώρησε το ελληνικό Δημόσιο για επτά χρόνια. Που είχε ακυρωθεί και ξαναπροκηρύχθηκε για να φθάσουμε έως εδώ, εν μέσω μίας σφοδρότατης αντιδικίας των εταιρειών».

Από την πλευρά του, για την σημερινή εικόνα της δυναμικότητας του ΕΚΑΒ σε ασθενοφόρα ενημέρωσε την Επιτροπή ο πρόεδρος του Κέντρου, Νίκος Παπαευσταθίου. Όπως ανέφερε, από τα 620 ασθενοφόρα που διαθέτει σήμερα το ΕΚΑΒ, αρκετά βρίσκονται εκτός λειτουργίας εξαιτίας βλαβών… «Όταν ένα ασθενοφόρο γράφει 70.000 χιλιόμετρα τον χρόνο και τα ασθενοφόρα είναι 20ετίας, φαντάζεστε σε τι κατάσταση βρίσκονται. Το μέσο ετήσιο έξοδο συντήρησης του στόλου, για να είναι αξιόμαχος, ανέρχεται την τελευταία πενταετία σε έναν μέσο όρο περίπου στα 2 εκατ. ευρώ, από 1.800.000 ευρώ μέχρι 2.300.000 ευρώ, που είναι ανταλλακτικά και εργασίες επισκευής για να μπορεί ο στόλος να είναι αξιόμαχος» σημείωσε.