Αγωγή κατά Facebook, Instagram και άλλων social media από σχολικά συμβούλια στον Καναδά: Καταστρέφουν τους μαθητές!

  • Iatropedia newsroom
παιδί και social media
«Έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται, συμπεριφέρονται και μαθαίνουν τα παιδιά», αναφέρεται σε κοινή δήλωσή τους

Τέσσερα σχολικά συμβούλια στον Καναδά ζητούν με αγωγή που κατέθεσαν αποζημίωση άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από εταιρείες social media, όπως η Meta Platforms (Facebook και Instagram) και η Snap (Snapchat), ισχυριζόμενα ότι τα προϊόντα τους βλάπτουν τους μαθητές.

Τα προϊόντα είναι «αμελώς σχεδιασμένα για καταναγκαστική χρήση, έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται, συμπεριφέρονται και μαθαίνουν τα παιδιά», αναφέρεται σε κοινή δήλωση των συμβουλίων.

Αυτό έχει προκαλέσει σοβαρά μαθησιακά προβλήματα, καθώς και προβλήματα ψυχικής υγείας στους μαθητές, με αποτέλεσμα τα σχολεία να πρέπει να επενδύσουν περισσότερα χρήματα και πόρους σε προγράμματα υποστήριξης, ανέφεραν τα σχολικά συμβούλια.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram μπορεί να είναι εθιστικές και η παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και κατάθλιψη.

Τριάντα τρεις πολιτείες των ΗΠΑ είχαν μηνύσει πέρυσι τη Meta, κατηγορώντας το προϊόν της ότι προκαλεί προβλήματα ψυχικής υγείας σε μικρά παιδιά και εφήβους.

Η καναδική αγωγή κατονομάζει επίσης και το TikTok, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης σύντομων βίντεο της κινεζικής ByteDance.

Σημειώνεται ότι στα συγκεκριμένα συμβούλια εκπροσωπούνται περισσότερα από 1.000 σχολεία στον Καναδά.

Φωτογραφία: iStock