Αγαπηδάκη για Θεσσαλία: 48 γαστρεντερίτιδες και 65 αναπνευστικές λοιμώξεις – Σε ποιες περιοχές είναι κατάλληλο το νερό

  • Γιάννα Σουλάκη
Αγαπηδάκη
Η ενημέρωση για την επιδημιολογική εξέλιξη των μεταδοτικών νοσημάτων στις πληγείσες περιοχές και την ποιότητα του νερού στη Θεσσαλία.

Στα 48 ανέρχονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και στα 65 τα κρούσματα αναπνευστικών λοιμώξεων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, που μετρά τις πληγές της από τη φονική κακοκαιρία Daniel.

Στις 26 υπηρεσίες Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας που βρίσκονται στις ΠΕ Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, προσήλθαν κατά το τελευταίο 24ωρο 1.396 άνθρωποι για ενοχλήματα υγείας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση από την Ειρήνη Αγαπηδάκη από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας το νερό σε Βόλο, νότιο Πήλιο και Παλαμά Καρδίτσας δεν είναι πόσιμο και είναι κατάλληλο μόνο για πλύσιμο των αυλών και όχι για μπάνιο και μαγείρεμα.

Για ανθρώπινη κατανάλωση και για πλύσιμο λαχανικών, το νερό χρειάζεται βράσιμο στους 100 βαθμούς για 3 λεπτά, όπως είπε η κα. Αγαπηδάκη.

Αναλυτικότερα, με βάση τα εργαστηριακά δεδομένα:

Κατάλληλο (πόσιμο) νερό

Κατάλληλο το νερό είναι στους εξής Δήμους:

Δήμος Αλμυρού, Δήμος Ρήγα Φεραίου, Δήμος Μουζακίου,  Δήμος Καρδίτσας, Δήμος Λάρισας, Δήμος Τυρνάβου, Δήμος Αγιάς, Δήμος Τεμπών, Δήμος Τρικκέων, Δήμος Μετεώρων (κατάλληλο εφ’ όσον παρέχεται από γεωτρήσεις).

Ακατάλληλο νερό

Ακατάλληλο είναι το νερό στους εξής Δήμους:

Δήμος Νοτίου Πηλίου, Δήμος Παλαμά, Δήμος Σοφάδων, Δήμος Αργιθέας, Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, Δήμος Φαρσάλων, Δήμος Κιλελλέρ, Δήμος Πύλης, Δήμος Φαρκαδόνας.

Την άλλη εβδομάδα αναμένονται τα αποτελέσματα της εντομολογικής επιτήρησης για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ όπως είπε η κα. Αγαπηδάκη, λόγω της πλημμύρας υπήρξαν προβλήματα στη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) στον Βόλο, προβλήματα που ξεπεράστηκαν άμεσα χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση του ΕΟΠΥΥ.

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να τα προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Θεσσαλίας.

Δείτε επίσης:

Άρχισε ξανά η διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους στους ασθενείς του Βόλου