Αγαπηδάκη: 98 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και λοιμώξεων του αναπνευστικού

  • Γιάννα Σουλάκη
Αγαπηδάκη
Μειωμένα εμφανίζονται τα κρούσματα λοιμώξεων στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Όπως είπε η ίδια κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο Συντονιστικό Κέντρο Λάρισας, σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός έναντι του τετάνου για τα πληρώματα που επιχειρούν στο πεδίο (πυροσβέστες, εθελοντές, πληρώματα ΕΟΔΥ), για τους υγειονομικούς των δομών, αλλά και τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, που το επιθυμούν.
Όπως ανέφερε επίσης η κα. Αγαπηδάκη, 1.300 άτομα επισκέφτηκαν τις δομές υγείας στις πληγείσες περιοχές το τελευταίο 24ώρο, ενώ ανάμεσα στους πολίτες που προσήλθαν εντοπίστηκαν 44 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 54 νέα κρούσματα λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Συνολικά, έχουν καταγραφεί από την αρχή 278 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 308 νέα κρούσματα λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Παράλληλα τόνισε πώς οι συρροές που παρατηρήθηκαν σε Σκιάθο και Σοφάδες βαίνουν μειούμενες και δεν προκαλούν ανησυχία και δεν έχει παρατηρηθεί καμία άλλη συρροή σε καμία από τις πληγείσες περιοχές.

Σε ό,τι αφορά στις νοσηλείες, συνολικά 7 άτομα νοσηλεύονται στη Θεσσαλία λόγω γαστρεντερίτιδας και άλλοι τόσοι με λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Στην αρχή της ενημέρωσης η αν. υπουργός Υγείας ανέφερε πως το μοντέλο με τα πληρώματα των κινητών ομάδων Υγείας, τα οποία επισκέπτονται ένα – ένα τα πλημμυρισμένα χωριά της Θεσσαλίας και έρχονται σε επαφή με τις ανάγκες των κατοίκων, είναι το μοντέλο που το Υπουργείο Υγείας οραματίζεται για το μέλλον της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλία, με τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) του ΕΟΔΥ και τις ΤΟΜΥ της Πρωτοβάθμιας, είναι το μοντέλο που θέλουμε για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», ανέφερε συγκεκριμένα.

Νερό – Θεσσαλία: Πού είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση

Η μόνη διαφορά με τη χθεσινή ενημέρωση, σύμφωνα με την κα. Αγαπηδάκη, είναι ότι στον Δήμο Κιλελέρ, στην περιοχή της Νίκαιας το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο (16/9), η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανέφερε ότι: «Στον δήμο Ν. Πηλίου παραμένει ακατάλληλο, στο δήμο Αλμυρού κατάλληλο, δήμος Ρήγα Φεραίου κατάλληλο, δήμος Παλαμά ακατάλληλο, δήμος Σοφάδων ακατάλληλο, δήμος Καρδίτσας κατάλληλο, δήμος Μουζακίου κατάλληλο, δήμος Λίμνης Πλαστήρα ακατάλληλο, δήμος Λάρισας κατάλληλο, δήμος Ελασσόνας κατάλληλο, δήμος Φαρσάλων ακατάλληλο, δήμος Τυρνάβου κατάλληλο, δήμος Κιλελέρ ακατάλληλο, δήμος Αγιάς κατάλληλο, δήμος Μετεώρων κατάλληλο από τις γεωτρήσεις, δήμος Φαρκαδόνας ακατάλληλο.

Στον δήμο Τεμπών, το νερό είναι κατάλληλο εκτός από τις περιοχές Νέσωνος, Μακρυχωρίου, Γόνων, Κάτω Ολύμπου και την ιστορική κοινότητα Αμπελακίων, ενώ στο δήμο Τρικκαίων παραμένει κατάλληλο εκτός από τις περιοχές Προδρόμου, Πρίνου, Πλατάνου, Ξυλοπάρικου, Γοργωγύρη, Γενέση, Αρδάνη, Παλιόπυργου και Ράξα.

Στο δήμο Πύλης το νερό είναι ακατάλληλο εκτός από τις περιοχές Φιλύρας, Ελευθοχωρίου, Φύκης, Μουριάς, Αγίου Βυσσαρίωνος, Δροσερού Πηγής, Πύλης, Παλαιομοναστήρου, Γόμφων, Πυαλείας.