Αυξήθηκαν τα γενόσημα! Τι άλλαξε στα φάρμακα των Ελλήνων

  • Iatropedia
Μπορεί ο στόχος που έχει θέσει η τρόικα να απέχει πολύ ακόμη, αλλά φαίνεται πως κάπου υπάρχει ένα φως στο…τούνελ για την αύξηση της χρήσης γενοσήμων στη χώρα μας.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μικρή αύξηση στη χρήση γενοσήμων το τελευταίο διάστημα καταγράφουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. Μπορεί οι δανειστές μας να απαιτούν η χρήση γενοσήμων να φθάσει κάποια στιγμή στο 60% -στόχος που απέχει πολύ ακόμη από την πραγματικότητα- αλλά ήδη σημειώνεται μια μικρή αύξηση σε σχέση με το παρελθόν.

Ειδικότερα τους τελευταίους μήνες η χρήση γενοσήμων από 19% που ήταν αυξήθηκε στο 25% γεγονός που κάνει τους αρμόδιους να αναθαρρήσουν ότι μπορεί τα πράγματα να βελτιωθούν στη φαρμακευτική δαπάνη.

Γι αυτό άλλωστε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται ήδη μέτρα για την ενίσχυση της χρήσης των γενοσήμων και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να δοθούν συγκεκριμένα κίνητρα στους φαρμακοποιούς ώστε να προωθούν τα γενόσημα.

Βέβαια η ελληνική κοινωνία φαίνεται πως παραμένει επιφυλακτική απέναντι στα συγκεκριμένα φάρμακα όπως εκτιμούν και παράγοντες της αγοράς. Γι αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται το επόμενο διάστημα να προωθήσει προς κάθε κατεύθυνση τη χρήση γενοσήμων και για να μειωθεί η συνολική φαρμακευτική δαπάνη η οποία ούτως ή άλλως και το 2015 θα είναι καθηλωμένη στα 2 δις ευρώ συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων και των φαρμάκων για τους ανασφάλιστους τα οποία τελικώς υπολογίζονται στα 100 εκατ. ευρώ ετησίως και όχι στα 300 όπως αρχικά είχε υπολογισθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στον αέρα το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης! Οι νέες οδηγίες Βορίδη για τις συνταγές φαρμάκων

SOS από τα «Παιδικά χωριά SOS»! Χωρίς τρόφιμα τα παιδιά

Θάνατος κατά παραγγελία! Όταν η ευθανασία διχάζει. Τι ισχύει σε άλλες χώρες

Βορίδης: Ρευστό σε «καλές» και «κακές» κλινικές! Πως θα μοιράζονται τα κονδύλια