Αυξάνονται τα έσοδα στα νοσοκομεία από την… τσέπη των ασθενών! Πόσα μας παίρνουν…

  • Iatropedia
Πως γεμίζουν τα ταμεία του ΕΣΥ με ευκολία; Εισπράττοντας τα χρήματα από τις τσέπες των ασθενών. Η τακτική αυτή ακολουθείται συστηματικά τα τελευταίο διάστημα παρότι τα νοσοκομεία εξακολουθούν να χρωστούν 1,4 δις ευρώ. Πόσα μας πήραν τον τελευταίο χρόνο;

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, με το σύστημα καταβολής των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία από κάθε ασθενή που περνά την πόρτα ενός νοσοκομείου, εισπράχθηκαν 27 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,4 προέρχονται από νοσοκομεία της Αθήνας.

Από τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων όπου οι ασθενείς πληρώνουν από την τσέπη τους για να δουν γιατρό στα ταμεία των νοσοκομείων μπήκαν τον τελευταίο χρόνο 75 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 33 εκατ. προέρχονται από την Α υγειονομική περιφέρεια δηλαδή από νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής.

Τα έσοδα από την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων έφθασαν το τελευταίο έτος τα 103 εκατ. και τα 40 από αυτά εισπράχθηκαν από ασθενείς που επισκέφθηκαν νοσοκομεία της Αθήνας.

Μπορεί οι έλληνες ασθενείς να πληρώνουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους για να γιατρευτούν, αλλά τα δημόσια νοσοκομεία εξακολουθούν να είναι χρεωμένα σε προμηθευτές και φαρμακευτικές εταιρείες.

Μπορεί να έχουν γίνει αλλεπάλληλες ρυθμίσεις των οφειλών τους στο παρελθόν, αλλά παρ αυτά το σύστημα εξακολουθεί να δημιουργεί μαύρες τρύπες.

Καθόλου τυχαία αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι πρόσφατα τα δημόσια νοσοκομεία δε διέθεταν ούτε καν ισολογισμούς και διπλογραφικό σύστημα.