Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες μεταρρυθμίσεων στην Υγεία όπως τους ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας

  • Iatropedia
Την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην Υγεία, την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στο δημόσιο σύστημα, το τέλος στην εύνοια προς του ιδιώτες παρόχους αλλά και την ενίσχυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας προανήγγειλε σήμερα από το υπουργείο υγείας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Σε πλήρη εναρμόνιση με τις προεκλογικές μας εξαγγελίες ανακοινώνουμε τους κεντρικούς άξονες:

-Ισότιμη πρόσβαση του πληθυσμού στο δημόσιο σύστημα υγείας και στο φάρμακο. Σύντομα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους ανασφάλιστους. Στόχος η ισότιμη πρόσβαση στην υγεία με διεύρυνση παροχών σε φάρμακα, εμβολιασμούς και διαγνωστικές εξετάσεις.

-Στόχος μας είναι επίσης η ευρύτερη στήριξη της πρόνοιας. Επεξεργαζόμαστε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάρρευσης των δημόσιων δομών με προτεραιότητα την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό. Το σχέδιο θα καλύπτει τις άμεσες ανάγκες. Κατά προτεραιότητα θα ενισχύσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας με την πρόσληψη 4500 εξειδικευμένου προσωπικού (ιατρικού νοσηλευτικού και παραϊατρικού). Από τους 4500, οι 700 θα τοποθετηθούν στα νησιά του Αιγαίου την Θράκη, την Θεσπρωτία και δυτική Μακεδονία.

– Πλήρης και άμεση αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ.

-Διασφάλιση της λειτουργίας ΜΕΘ και ΜΑΦ με ενίσχυση προσωπικού ώστε να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια και να σταματήσει η φρικτή ταλαιπωρία των ασθενών

– Διασφάλιση ογκολογικών νοσοκομείων και δομών ψυχικής υγείας.

– Η πρωτοβάθμια υγεία είναι άμεση προτεραιότητα ως πυλώνα του ΕΣΥ. Είναι η παρέμβαση που θα ανακουφίσει το σύστημα.

Συγκεκριμένα: Παρεμβάσεις για κατάργηση μνημονιακών ρυθμίσεων.

-Παρεμβάσεις για φαρμακεία και φάρμακα.

-Καλύτερη διοίκηση των νοσοκομείων

-Κατάργηση της απαράδεκτης ρύθμισης του 5ευρού. Χθες δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η κατάργηση. Θα είναι δωρεάν στο εξής η πρόσβαση όλων των πολιτών.

-Ολοκληρώνουμε την νομοθετική κατοχύρωση με τα δικαιώματα των ασθενών σύμφωνα με την ευρωπαϊκή χάρτα.

-Ενισχύσουμε τα γραφεία εξυπηρέτησης πολιτών – τα αναβαθμίζουμε σε γραφεία για τα δικαιώματα των πολιτών.

– Ηλεκτρικό φάκελο που αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση. Όχι μόνο θα βελτιωθεί το επίπεδο αλλά θα εξασφαλιστεί και η μείωση κόστους.

-Διάλογο με ένοπλες δυνάμεις για αξιοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων και την ενίσχυση άγονων και απομακρυσμένων περιοχών που δεν έχουν ιατρικό προσωπικό.

Πλαίσιο κινήτρων για ενίσχυση νησιωτικών και ορεινών περιοχών προκειμένου να πηγαίνουν οι γιατροί σε αυτές.

Εφαρμογή προγραμμάτων τηλεϊατρικής για την περαιτέρω αναβάθμιση.

-Καταργήσαμε την υγειονομική διάταξη 39α στην οποία βασίστηκε η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών.

Φάρμακο: Ανάγκη εξασφάλισης δημόσιου συμφέροντος και επάρκειας άρτιων προϊόντων.

Αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του ΕΟΦ ως άμεση προτεραιότητα. Θα αποτελέσει το βασικότερο εργαλείο. Δίνουμε έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας με άμεσα και έμμεσα κίνητρα για αύξηση εγχώριας παραγωγής για να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και το ΑΕΠ.

''Να καταστήσω σαφές ότι η κυβέρνηση μας που ανέλαβε αυτήν την κρίσιμη στιγμή έχει προτεραιότητα τον άνθρωπο. ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας . Και συνέχισε: ''Θα είμαστε αμείλικτοι σε φαινόμενα διαφθοράς ή σπατάλης στο χώρο της υγείας. Δεν θα υπάρξει η παραμικρή ανοχή στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, ώστε κάποιοι να πλουτίζουν ανενόχλητοι. Δεν θα υπάρξει ανοχή στο σχέδιο κερδοσκοπίας''.

Προωθούμε διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων και υιοθέτηση συστήματος καταπολέμηση στο σύστημα υγείας. Υπολογίζουμε ότι μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι που μπορεί να φτάνουν ως και το 10% του προϋπολογισμού σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

''Η υγεία από θύμα των μνημονίων και της λιτότητας θα γίνει ξανά θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε πολίτη της χώρας. Έχουμε στρατηγικό σχέδιο και όραμα. Διαθέτουμε την δύναμη και την αποφασιστικότητα ιδιαίτερα στο χώρο της Υγείας ώστε να συγκρουστούμε με τα λογής συμφέροντα που στέρησαν από τους πολίτες το πολυτιμότερο αγαθό'' επισήμανε χαρακτηριστικά.

Παλεύουμε για κοινωνία των συλλογικών αγαθών, των δικαιωμάτων. Θα ξεκινήσουμε από τον χώρο της Υγείας και σε συνεργασία με τους ανθρώπους, θα συνεχίζουμε με τους πολίτες γιατί η ανασυγκρότηση του συστήματος υγείας είναι και δική τους υπόθεση με την συναναστροφή τους με τους γιατρούς.