Η Αυστραλία ζητά συγγνώμη από τα θύματα της θαλιδομίδης μετά από 65 χρόνια

  • Ρούλα Τσουλέα
θαλιδομίδη
Το φάρμακο οδήγησε στην παραμόρφωση χιλιάδων παιδιών σε όλο τον κόσμο τις δεκαετίες 1950-1960.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ζήτησε σήμερα επισήμως συγγνώμη από τα θύματα της θαλιδομίδης, ενός φαρμάκου που τις δεκαετίες 1950 και 1960 προκάλεσε παραμορφώσεις σε χιλιάδες παιδιά στον κόσμο.

«Οφείλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη  από τους Αυστραλούς θύματα της θαλιδομίδης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι παρουσία θυμάτων στα θεωρεία του κοινοβουλίου με την ευκαιρία της 62ης επετείου της απόσυρσής της από την αγορά.

«Σήμερα η Αυστραλία ζητάει επιτέλους συγγνώμη», συνέχισε. «Η συγγνώμη αυτή αφορά ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας μας».

Η θαλιδομίδη περιγραφόταν εκείνη την εποχή ως «θαυματουργό» φάρμακο. Από το 1956 την συνταγογραφούσαν στις εγκύους ως καταπραϋντικό για τις ναυτίες.

Χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε όλο τον κόσμο και είχε τρομερές συνέπειες στα έμβρυα. Υπολογίζεται ότι 10.000 έως 20.000 βρέφη γεννήθηκαν χωρίς τμήματα των βραχιόνων ή των ποδιών τους, με τα χέρια ή τα πέλματά τους να βγαίνουν απ’ ευθείας από τον κορμό τους.

Έως ότου αποσυρθεί το 1961 η ζημιά που είχε προκαλέσει ήταν τεράστια. Ο αυστραλός μαιευτήρας Ουίλιαμ Μακμπράιντ ήταν ένας από τους πρώτους γιατρούς που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου. Όπως είχε αναφέρει το 1961, οι γυναίκες που έπαιρναν θαλιδομίδη ήταν πιθανότερο να γεννήσουν μωρά με υστέρηση ανάπτυξης ή δυσμορφίες.

Σύμφωνα με την αυστραλιανή κυβέρνηση, περίπου 150 θύματα της θαλιδομίδης συμμετέχουν στο ειδικό πρόγραμμα υποστήριξης που έχει θεσπίσει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock