Αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία – Ασαφές προς το παρόν αν οφείλεται στις γιορτές ή στην Όμικρον

  • Γιάννα Σουλάκη
Όμικρον
Αυξημένη είναι η προσέλευση ασθενών με συμπτώματα Covid στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) όλων των εφημερευόντων νοσοκομείων, κυρίως από ασθενείς με συμπτώματα κορονοϊού που προσέρχονται για να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο. Την ίδια στιγμή και οι εισαγωγές για νοσηλεία εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, κάτι που δεν είναι σαφές προς το παρόν, εάν οφείλεται στη μετάλλαξη Όμικρον, ή στην παράλληλη διασπορά της Δέλτα εξαιτίας της αυξημένης κινητικότητας των εορτών.

Η νέα παραλλαγή Όμικρον δεν παρουσιάζει συμπτώματα μεγάλης βαρύτητας, που να οδηγούν σε νοσηλεία τουλάχιστον τους εμβολιασμένους. Ωστόσο, στα νοσοκομεία εντοπίζεται αύξηση την τελευταία εβδομάδα από ασθενείς που εισάγονται με συμπτώματα Covid και που στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι ανεμβολίαστοι.

Συγκεκριμένα, οι νέες εισαγωγές με Covid-19 έχουν αυξηθεί κατά 79 ασθενείς στο σύνολο της χώρας και στον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο των νέων εισιτηρίων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στις 20 Δεκεμβρίου 2021, είχαν εισαχθεί για νοσηλεία 258 ασθενείς και χθες 2 Ιανουαρίου 2022, έφτασαν τους 400.

«Φρένο» στη μείωση των νέων εισαγωγών

Οι ειδικοί δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν με βεβαιότητα αν αυτή η αυξητική τάση οφείλεται στην παραλλαγή Όμικρον -για την οποία τα στοιχεία λένε ότι εμφανίζει κατά 81% μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας στους εμβολιασμένους με ενισχυτική δόση- ή στην αύξηση της διασποράς της Δέλτα, εξαιτίας των εορτασμών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Από τις 28/11/21, πάντως, οπότε σημειώθηκε η “κορυφή” στις εβδομαδιαίες νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία με 3.262 εισιτήρια πανελλαδικά λόγω της «έκρηξης» στις νοσηλείες στη βόρεια Ελλάδα,  η πτώση που σημειώθηκε μέσα στον Δεκέμβριο, ανακόπηκε αυτήν την εβδομάδα.

Συγκεκριμένα:

  • στις 5/12/21 σημειώθηκαν 3.039 εισιτήρια Covid στα νοσοκομεία
  • στις 12/12/21 έπεσαν στα 2.752
  • στις 19/12/21 μειώθηκαν περαιτέρω στα 2.344
  • και στις 26/12/21 έφτασαν τους 2.222 ασθενείς την εβδομάδα.

Την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο, από τις 26/12/21 και μέχρι χθες 2/1/22, εισήχθησαν στα νοσοκομεία 2.455 ασθενείς, σημειώνοντας την πρώτη -μικρή προς το παρόν- αύξηση μετά από 1 μήνα.

Μειώνονται οι διασωληνώσεις

Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά αυτή τη νέα εξέλιξη, με τα μάτια στραμμένα στις ΜΕΘ. Η πίεση στις μονάδες βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, κάτι που δεν αποκλείεται να ανατραπεί σύντομα. Η αποτύπωση πιθανής αύξησης και στις διασωληνώσεις απαιτεί επιπλέον 10 ημέρες, όπως λένε.

Στις ΜΕΘ της χώρας μας, μέχρι στιγμής, δεν έχουν φτάσει ασθενείς με Όμικρον και όλοι όσοι νοσηλεύονται έχουν προσβληθεί από τον ιό Δέλτα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Τα στοιχεία ως προς τις εβδομαδιαίες εισαγωγές στις ΜΕΘ κατά τον τελευταίο μήνα κινούνται ως εξής:

  • 5/12: 371 νέες εισαγωγές ΜΕΘ την εβδομάδα
  • 12/12: 327 νέες εισαγωγές
  • 19/12: 282 νέες εισαγωγές
  • 26/12: 265 νέες εισαγωγές

Την ίδια στιγμή στις ΜΕΘ, οι διασωληνωμένοι είναι αυτή τη στιγμή κατά 47% άνω των 65 ετών, και κατά 28% από 40 έως 64 ετών. Το 85% είναι ανεμβολίαστοι. Αξίζει να σημειωθεί πως το 25% των ανεμβολίαστων ενηλίκων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, δίνουν κατά 85% τις διασωληνώσεις.