Αφαίρεση προστάτη: Τι ισχύει με την ρομποτική και τι με την παραδοσιακή επέμβαση

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
προστάτη
Η αφαίρεση του προστάτη σε άνδρες καρκινοπαθείς με τη βοήθεια ρομποτικού συστήματος δεν φαίνεται να παρέχει περισσότερα οφέλη στους ασθενείς σε σχέση με την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ουρολόγο δρα Ρόμπερτ Γκάρντινερ του Βασιλικού Νοσοκομείου του Μπρισμπέιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», συνέκριναν 163 άνδρες που έκαναν ρομποτική λαπαροσκοπική προστατεκτομή, με 163 που έκαναν αφαίρεση του προστάτη με τη συμβατική ανοικτή χειρουργική μέθοδο. Τα μέλη των δύο ομάδων, ηλικίας 35 έως 70 ετών, επιλέχθηκαν τυχαία.

Οι δύο μέθοδοι -ρομποτική και παραδοσιακή- ήσαν εξίσου αποτελεσματικές στην αφαίρεση του καρκινικού ιστού. Επίσης, τρεις μήνες μετά τις επεμβάσεις, δεν υπήρχε ουσιαστικά καμία διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες, όσον αφορά τη λειτουργία της ούρησης ή τη σεξουαλική λειτουργία.

Όσον αφορά τις μετεγχειρητικές επιπλοκές, υπήρξαν κάπως λιγότερες με τη ρομποτική (4%) σε σχέση με τη συμβατική μέθοδο (9%), ενώ και στη διάρκεια της επέμβασης η ρομποτική προστατεκτομή υπερτερούσε ελαφρά από πλευράς επιπλοκών (2% έναντι 8% της συμβατικής).

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η σύγκριση των δύο επεμβατικών τεχνικών πρέπει πλέον να γίνει σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, πέρα από το αρχικό τρίμηνο. Πάντως, όπως είπε ο Γκάρντινερ, «συνιστούμε στους ασθενείς να επιλέγουν έναν ουρολόγο με τον οποίο έχουν καλή επαφή και ο οποίος είναι έμπειρος, άσχετα αν εφαρμόζει την παραδοσιακή ή τη ρομποτική προστατεκτομή».

Στη συμβατική επέμβαση ο γιατρός κάνει μεγαλύτερη τομή στο σώμα και χρησιμοποιεί μεγαλύτερα εργαλεία. Στη ρομποτική επέμβαση τόσο η τομή όσο και τα εργαλεία είναι μικρότερα, ενώ επιπλέον -χάρη στη βοήθεια κάμερας – ο ουρολόγος έχει καλύτερο έλεγχο της διαδικασίας. Όμως, τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, είναι ουσιαστικά τα ίδια.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του προστάτη: Τα πρώιμα συμπτώματα που πρέπει κάθε άντρας να γνωρίζει

Καρκίνος του προστάτη: Τι ρόλο παίζει ο Δείκτης Μάζας Σώματος – Υπολογίστε τον δικό σας ΕΔΩ

Καρκίνος του προστάτη: Τι χρώμα έχουν τα λαχανικά και φρούτα που “σηκώνουν ασπίδα”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν