“Αέρα στα πανιά” των εμβολιασμένων δίνει η κυβέρνηση – Οι άλλοι … με (όχι δωρεάν) self test

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβολιασμένων
Σε δύο ταχύτητες θα εξελιχθεί η σταδιακή έξοδός μας από την πανδημία, όσο οι εμβολιασμοί προχωρούν και αυξάνονται τα ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών.

“Πράσινο φως” για συμμετοχή σε περισσότερες δραστηριότητες θα έχουν σε λίγο καιρό οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις υπέρ των εμβολιασμένων που εξήγγειλε χθες (8/6), αφορούν στην ελεύθερη συμμετοχή τους σε ταξίδια και εστίαση και ενδεχομένως σε κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, ενώ οι ανεμβολίαστοι πολίτες ενδέχεται να μην μπορούν να εισέρχονται καν σε covid-free περιοχές, ή να εξακολουθήσουν να υφίστανται την υποχρέωση διενέργειας τεστ και επίδειξης αρνητικού αποτελέσματος.

«Δεν πρόκειται για τιμωρία των υπολοίπων, αλλά για δυνατότητα επιβράβευσης ή διευκόλυνσης αυτών που έχουν εμβολιαστεί με βάση την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Την ίδια στιγμή, μειώνεται σταδιακά η δράση της δωρεάν παροχής self test από την Πολιτεία, ενώ εάν και εφόσον τα ποσοστά των εμβολιασμένων -σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό- αγγίξουν ή ξεπεράσουν το 70% μέσα στο καλοκαίρι, η ανάγκη προληπτικής διενέργειας αυτοδιαγνωστικών τεστ, δεν θα υφίσταται καν.

Δείτε επίσης – Τζανάκης: «Ποια θα είναι τα “προνόμια” των εμβολιασμένων στη νέα πραγματικότητα»

Covid-free εστιατόρια μπαρ και καφέ μόνο για εμβολιασμένους;

Πλησιάζουμε την κρίσιμη εποχή που θα πρέπει να σπάσουμε το φράγμα του 70% εμβολιαστικής κάλυψης στον πληθυσμό και για να επιτευχθεί ο στόχος της ανοσίας, χρειάζεται να δοθεί παραπάνω ώθηση στους εμβολιασμούς.

Βρισκόμαστε μάλιστα σε ένα πολύ καλό σημείο, όπου “όλα τα ραντεβού γίνονται ανάρπαστα σε χρόνο ρεκόρ από τους πολίτες”, όπως ανέφερε κατά την τελευταία ενημέρωση για τους εμβολιασμούς ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Με τη θέσπιση επιπλέον κινήτρων, ακόμη περισσότεροι πολίτες θα οδηγηθούν στο κατώφλι των εμβολιαστικών κέντρων.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αναμένεται να προωθήσει δέσμη διευκολύνσεων προς τους έχοντες ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, παρέχοντας με νόμο το δικαίωμα στους καταστηματάρχες της εστίασης να δέχονται σε εσωτερικούς χώρους -εάν το επιθυμούν- μόνο εμβολιασμένους πελάτες.

«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν πολλά εστιατόρια που θα μας πουν -και θα τους δώσουμε το δικαίωμα να το κάνουν, να δέχονται μόνο εμβολιασμένους πελάτες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο αυτό να επεκταθεί σε πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αθλητικές διοργανώσεις κλπ).

Όλα τα παραπάνω δεν είναι μακρινά σενάρια, καθώς θα αρχίζουν να υλοποιούνται σταδιακά όταν το σύνολο των εμβολίων καταστεί διαθέσιμο και για την τελευταία ηλικιακή ομάδα, των 18-24 ετών. Αυτό θα συμβεί πριν από το τέλος του μήνα.

«Οι πολίτες θα συνειδητοποιήσουν ξαφνικά ότι αν δεν είναι εμβολιασμένοι, ειδικά οι νέοι μας, δεν έχουν τα ίδια επίπεδα ελευθερίας όπως άλλοι εμβολιασμένοι πολίτες της ίδιας ηλικίας» ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Έτσι οι εμβολιασμένοι θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία μετακινήσεων στα ταξίδια εντός και εκτός χώρας, εξαίρεση από το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας σε τυχόν επαφή τους με κρούσμα, αλλά και εξαίρεση από την υποχρέωση διενέργειας τεστ μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο περιστατικό Covid-19.

Δείτε επίσης – Θεοδωρίδου: «Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν κάνουν τεστ ούτε μπαίνουν καραντίνα, μετά από επαφή με κρούσμα»

Σε συνέχεια των παραπάνω, η κυβέρνηση αναμένεται πολύ σύντομα να ανακοινώσει την εξαίρεση των εμβολιασμένων από το μέτρο της υποχρεωτικής διενέργειας αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test), που για μεγάλο μέρος του πληθυσμού μετά τις 19 Ιουνίου θα πάψουν να παρέχονται δωρεάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Ιούλιο και μετά, οι δικαιούχοι των δωρεάν self test θα περιοριστούν στους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς και ενδεχομένως σε όσους εργάζονται στα Σώματα Ασφαλείας.

Δείτε επίσης – Σκέρτσος: Τέλος τα δωρεάν self test από τα φαρμακεία στις 19 Ιουνίου

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ωστόσο, χρειάζεται προσοχή με το θέμα της προνομιακής μεταχείρισης των εμβολιασμένων:

«Τα επόμενα προνόμια θα πρέπει να ζυγιστούν πολύ σωστά, ούτως ώστε να είναι προνόμια που μπορούν να κάνουν χρήση αυτοί μεν που έχουν εμβολιαστεί, αλλά χωρίς να δημιουργούνται έντονες διακρίσεις με τις επακόλουθες διαμαρτυρίες των ανθρώπων που έχουν ακόμα πλημμελώς εμβολιαστεί ή περιμένουν να εμβολιαστούν. Πάντα θα υπάρχει ένα μέτρο, ώστε να μην δοθεί η εντύπωση της πλήρους χαλάρωσης» δήλωσε χαρακτηριστικά, την περασμένη Δευτέρα.

Που βρίσκονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα σήμερα

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά ικανοποιητικά και ανάλογα με τις παραδόσεις των εμβολίων από τις παρασκευάστριες εταιρείες. Η χώρα μας έχει μεγάλη απορροφητικότητα στις προσφερόμενες δόσεις.

Δείτε πόσες δόσεις έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα και από τα τέσσερα εμβόλια, Comirnaty (Pfizer), Janssen (Johnson&Jonhson), Moderna και Vaxzevria (AstraZeneca), στην Ελλάδα: 

Μέχρι στιγμής το 22,4% των πολιτών έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις και έχει πλήρη ανοσία. Ο αριθμός αυτός μπορεί να φαίνεται μακριά από τον στόχο. Αξίζει όμως, να σημειωθεί ότι ενώ 2,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα με δύο δόσεις, το μεγαλύτερο μέρος των 4.062.844 εμβολιασμένων με μία δόση πολιτών (38,1%) θα ολοκληρώσει πολύ σύντομα τον εμβολιασμό του.

Κι αυτό καθώς, η δεύτερη δόση των mRNA εμβολίων (Pfizer – Moderna) γίνεται το αργότερο μέσα σε ένα μήνα, ενώ ακόμη και οι 60-64 ετών που εμβολιάστηκαν πρώτοι με το εμβόλιο της AstraZeneca (του οποίου η δεύτερη δόση γίνεται μετά από τουλάχιστον 2 μήνες) έχουν αρχίσει να ολοκληρώνουν και αυτοί τον εμβολιασμό τους.

Δείτε τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης της χώρας μας σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. ανά ηλικιακή ομάδα:

Η εμβολιαστική κάλυψη ανά ηλικιακή ομάδα

Όσον αφορά τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης ανά ηλικιακή ομάδα; Φαίνεται ότι θα καλύψουμε σύντομα τελικά το 70% των ηλικιωμένων άνω των 60 ετών, ενώ στις παραγωγικές ηλικίες κάτω των 45 ετών που εντάχθηκαν αργότερα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, σημειώνεται καθυστέρηση και χαμηλότερα εμβολιαστικά ποσοστά.

Συγκεκριμένα, στους άνω των 60 ετών, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, τα ποσοστά των ήδη εμβολιασμένων και με τις δύο δόσεις του εμβολίου κυμαίνονται από το 66% (η ομάδα 60-64 ετών) έως και το 79% (οι πρωταθλητές αυτών των ηλικιών που είναι η ομάδα 75-79 ετών).

Αν συνυπολογιστούν, μάλιστα, τα ραντεβού της πρώτης δόσης που έχουν ήδη κλειστεί, τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σ’ αυτές τις ηλικίες θα κυμανθούν από 70% έως 82%, τα οποία κρίνονται άκρως ικανοποιητικά.

Στις ηλικίες κάτω των 60 ετών, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, η εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών ηλικίας διαμορφώνεται ως εξής:

  • 55-59 ετών :  σχεδόν 6 στους 10 πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ με όσους έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης θα φτάσουν τους 7 στους 10.
  • 50-54 ετών :σχεδόν 5 στους 10 έχουν εμβολιαστεί πλήρως και θα φτάσουν τους 6 στους 10 όταν ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους και αυτοί που έχουν κλείσει σήμερα ραντεβού πρώτης δόσης
  • 45-49 ετών :  4 στους 10 έχουν εμβολιαστεί και 6 στους 10 με αυτούς της πρώτης δόσης
  • 40-44 ετών :  πάνω από 3 στους 10 έχουν κάνει εμβολιασμό δύο δόσεων και θα φτάσουν τους 5 στους 10 με αυτούς που έχουν κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση
  • 35-39 ετών :  2,5 στους 10 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και θα γίνουν 4 στους 10 με αυτούς που έχουν κλείσει ραντεβού
  • 30-34 ετών2 στους 10 έχουν ήδη εμβολιαστεί και με όσους έχουν κλείσει ραντεβού θα φτάσουν πάνω από τους 3 στους 10

Δείτε τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης της χώρας μας, με μία και με δύο δόσεις, ανά ηλικιακή ομάδα

Μειώνονται τα ποσοστά των αρνητών του εμβολιασμού

Την ίδια στιγμή, ο εμβολιασμός κερδίζει καθημερινά ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές ενώ ο αριθμός των πολιτών που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν μειώνεται αισθητά και με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκη Παναγιωτόπουλο, «ο σκληρός πυρήνας των “αρνητών” είναι πλέον στο 5-6%», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.