Άδωνις: »Τα φάρμακα δεν είναι καραμέλες»! Τι δήλωσε για τα ΜΗΣΥΦΑ

  • Iatropedia
Σε μήλο της έριδος έχουν μετατραπεί τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και του συναρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Όπως δήλωσε με έμφαση σήμερα το πρωί ο υπουργός υγείας για να τοποθετηθούν τα ΜΥΣΗΦΑ στα ράφεια των σούπερ μάρκετ χρειάζεται η υπογραφή και των δυο.

Κατά της πλήρους απελευθέρωσης των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) τάχθηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον Άρη Πορτοσάλτε, αναφέροντας μάλιστα ότι «δεν είναι καραμέλες».

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για τάχα κόντρες με τον συναρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, δηλώνοντας ωστόσο με έμφαση ότι για να γίνει η επίμαχη μεταρρύθμιση χρειάζεται η υπογραφή και των δύο.

«Το ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακο δεν είναι καραμέλες, μπορεί να το πάρεις να φέρεται ωραίο το κουτί και να εχει παρενέργειες μαζί με άλλα φάρμακα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Τον κ. Χατζηδάκη τον σέβομαι τον θεωρώ καλό πολιτικό, ο κ. Χατζηδάκης είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και ο τομέας δημόσιας υγείας αφορά εμένα. Για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να αποφασίσουν και οι δυο. Θα βρούμε το σημείο για τη βέλτιστη συμφωνία.»

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το αμερικανικό μοντέλο της πλήρους απελευθέρωσης της πώλησης φαρμάκων δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ δέχεται μεγάλη κριτική για την αποτελεσματικότητά του.

Στην Ευρώπη, εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, τα φάρμακα είτε δεν πωλούνται στα σούπερ μαρκετ, είτε πωλούνται με την παρουσία φαρμακοποιού.

«Ακόμη και επιπλοκές παρατηρούνται από πώληση ασπιρίνης, 15.000 το χρόνο στις ΗΠΑ. Το θέμα είναι αν θέλουμε ένα μοντέλο στο οποίο ο ασθενής ο ίδιος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για ό,τι πάθει ή θα έχουμε έναν ειδικό στην πώληση» σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν