Άδωνις: Συνταγές με όλα τα διαθέσιμα γενόσημα στους ασθενείς! Τι αλλάζει

  • Iatropedia
Διαφορετικές συνταγές από αυτές που είχαν συνηθίσει θα λαμβάνουν από δω και πέρα οι ασφαλισμένοι.

Με εντολή του υπουργού Υγείας όπως ο ίδιος έγραψε σε άρθρο του στο protagon.gr στο άμεσο μέλλον οι συνταγές φαρμάκων θα αναγράφουν και όλα τα γενόσημα της κατηγορίας ώστε να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι τις επιλογές έχουν εκτός από αυτό το φάρμακο που τους έγραψε ο γιατρός.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, έδωσε εντολή στην ΗΔΙΚΑ την εταιρεία του δημοσίου που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, να τυπώνεται κάτω από την συνταγή του γιατρού, όλος ο κατάλογος με τα φάρμακα της ίδιας ή ισοδύναμης δραστικής ουσίας με την χαμηλότερη συμμετοχή. «Έτσι ο ασθενής θα ξέρει τις επιλογές που έχει και θα αποφασίζει μόνος του εάν θέλει να αυξήσει ή να μειώσει την συμμετοχή του στα φάρμακά του» σημειώνει ο υπουργός Υγείας στο άρθρο του.

Όπως υποστηρίζει στόχος είναι να αυξηθεί η χρήση των γενοσήμων από το 20% που είναι σήμερα στο 60% έως το τέλος του 2014, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί και με την τρόικα.

Μάλιστα ο κ.Γεωργιάδης απαντώντας στις αυξημένες συμμετοχές που καλούνται πλέον να πληρώσουν οι ασθενείς με βάση το ποσό της αποζημίωσης που δίνεται από τον ΕΟΠΥΥ, ισχυρίζεται:

«Για να επιτύχουμε αυτό τον στόχο λάβαμε μία απόφαση, ο ΕΟΠΥΥ δεν αποζημιώνει πλέον το 50% της διαφοράς μεταξύ του γενοσήμου και του πρωτοτύπου φαρμάκου (αυτό γινόταν μόνον στην Ελλάδα) αλλά ορίζει την ασφαλιστική τιμή, από τον μέσο όρο των τριών φθηνοτέρων γενοσήμων μίας κατηγορίας και μάλιστα όχι όλων των φθηνοτέρων αλλά αυτών που έχουν έστω 4% μεριδίου αγοράς συνολικά, δηλ γενοσήμων που υπάρχουν και πουλάνε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν