Άδωνις Γεωργιάδης: «Θα επεκτείνουμε την άυλη συνταγογράφηση και στους τουρίστες»

  • Γιάννα Σουλάκη
Γεωργιάδης
Έως το καλοκαίρι του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο του ψηφιακού ατομικού φακέλου υγείας, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Στην ψηφιακή μεταρρύθμιση που λαμβάνει χώρα στον τομέα της Υγείας, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας για τις αλματώδεις εξελίξεις της ψηφιακής τεχνολογίας στην Υγεία, στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα: «Το μέλλον της Ψηφιακής Υγείας σήμερα» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με συνδιοργανωτή τη CISCO, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως θα πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερες ψηφιακές εφαρμογές, όπως είναι η επέκταση της άυλης συνταγογράφησης, του ψηφιακού ατομικού φακέλου υγείας και των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

«Σχεδόν το σύνολο των συνταγών περνάνε από την άυλη συνταγογράφηση. Πρέπει να επεκτείνουμε σύντομα το σύστημα αυτό και σε όλους τους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα, όχι μόνο στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στους πολίτες των τρίτων χωρών, ώστε ο κάθε ένας που έρχεται στην Ελλάδα να μπορεί να χρησιμοποιεί το σύστημα της άυλης συνταγογράφησης και εμείς να έχουμε εικόνα του τι συνταγογραφείται και τι καταναλώνεται από φάρμακα στην Ελλάδα, έτσι ώστε να φτάσουμε, ει δυνατόν, στο 100% της συνταγογράφησης που είναι μέσω του ψηφιακού συστήματος», ανέφερε ο υπουργός.

Η άυλη συνταγογράφηση δεν είναι σπουδαία μόνο γιατί βοηθά πολύ τον πολίτη να έχει τη συνταγή που θέλει και να την εκτελέσει πολύ εύκολα σε οποιοδήποτε φαρμακείο αλλά βοηθά πρωτίστως την Κυβέρνηση να μπορεί να χαράζει πολιτική.

«Διότι δεν μπορείς να χαράζεις πολιτική εάν δεν έχεις τις κατάλληλες πληροφορίες και την πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει. Και αυτό μας το παρέχει πράγματι η ψηφιακή τεχνολογία», τόνισε συγκεκριμένα.

Γεωργιάδης: Σε ένα χρόνο θα έχουν παραδοθεί οι ατομικοί ηλεκτρονικοί φάκελοι υγείας

Ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε «αδιανόητη» την αλματώδη εξέλιξη στη χρήση των ψηφιακών εργαλείων στη χώρα, σε σύγκριση με την εποχή που ήταν ξανά υπουργός Υγείας:

«Ήμουν Υπουργός Υγείας και πριν από μία δεκαετία. Η εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας στην Υγεία, τα δέκα μεσολαβήσαντα χρόνια, είναι αδιανόητη. Σήμερα η Ελλάδα έχει ίσως το πιο εξελιγμένο ή ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα άυλης συνταγογράφησης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε συγκεκριμένα.

Τέλος τόνισε πως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιείται ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης του συνόλου του συστήματος Υγείας.

«Κορωνίδα είναι σίγουρα ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς. Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου είναι μέχρι το καλοκαίρι του 2025. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα χρόνο από σήμερα, πρώτον ο κάθε Έλληνας πολίτης θα έχει όλο το ιατρικό του ιστορικό μέσα στον ψηφιακό του φάκελο και θα μπορεί ο γιατρός που θα τον εξετάζει, είτε ο ιδιώτης γιατρός ή το νοσοκομείο αν του συμβεί κάτι έκτακτο, να έχει την πλήρη εικόνα της πραγματικής κατάστασης της υγείας του», κατέληξε.