Αδειάζει τη Χρυσή Αυγή ο Λυκουρέντζος για το “Ελληνικό αίμα”

  • Iatropedia
Το Υπουργείο Υγείας πήρε θέση σχετικά με τις ενέργειες της Χρυσής Αυγής για “αιμοδοσία μόνο για Έλληνες” και με έγγραφο του υπουργού κ. Α. Λυκουρέντζου, ουσιαστικά αδειάζει τη Χρυσή Αυγή. Στο έγγραφο αναφέρεται σαφώς ότι: “Η διαχείριση του αίματος αποτελεί καθήκον και ευθύνη των υπηρεσιών αιμοδοσίας και όχι των ομάδων εθελοντών αιμοδοτών ή και των συλλόγων. Κατά την αιμοδοσία, επίσης, δεν θα πρέπει να γίνεται κανενός είδους φυλετική, εθνική ή θρησκευτική διάκριση”. Διαβάστε περισσότερα ...

18 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν καταγγείλει τις πράξεις τις Χρυσής Αυγής και είχαν απευθύνει ερώτηση προς το υπουργείο Υγείας σχετικά με τη συγκεκριμένη αιμοδοσία. Είχαν τονίσει μάλιστα ότι επειδή η κίνηση αυτή της Χρυσής Αυγής δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος στον κόσμο, παρουσιάστηκαν περιστατικά όπως στη Θεσσαλονίκη όπου μετέβει Κινητή Μονάδα Αιμοληψίας του ΑΧΕΠΑ, έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής προκειμένου να γίνει η αιμοληψία.

Στην απάντησή του, ο υπουργός Υγείας υπογραμμίζει ότι στην αιμοδοσία και τις μεταγγίσεις πρέπει να εφαρμόζονται κανόνες και αρχές, που αποτελούν τη βάση της εθνικής νομοθεσίας η οποία, μεταξύ άλλων, ορίζει ότι «κατά την αιμοδοσία δε θα πρέπει να γίνεται κανενός είδους φυλετική, εθνική ή θρησκευτική διάκριση».

Ο . Λυκουρέντζος τόνισε επίσης ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει θεσπίσει για την αιμοδοσία εξειδικευμένο νομοθετικό πλαίσιο και οι βασικές αρχές του, που διέπουν την αιμοδοσία στην Ελλάδα, ορίζουν ότι «οι υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας επιλέγουν ή απορρίπτουν τους ενδεχόμενους αιμοδότες βάσει επιστημονικών κριτηρίων και όχι βάσει χρώματος, φυλής, θρησκείας ή λοιπών πεποιθήσεων». Ο υπουργός σημειώνει ότι, τελικά, «η ίση πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας είναι δικαίωμα προστατευόμενο από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Συνθήκη των δικαιωμάτων του ανθρώπου».