ΑΧΕΠΑ: Επί 6 μήνες πληρώνουν ασθενείς τα υλικά για την επέμβασή τους

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Περισσότεροι από 30 ασθενείς έκαναν από τα τέλη του 2015 μέχρι σήμερα δωρεές υλικών αξίας 500 έως 3.000 ευρώ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ώστε να μπορέσουν να χειρουργηθούν! Έπειτα από καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ, παρενέβη σήμερα ο Εισαγγελέας, ενώ το νοσοκομείο μπήκε στο μικροσκόπιο του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ)...

Το iatropedia είχε μεταδώσει την πρωτοφανή είδηση προ ημερών μετά από καταγγελία των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος τους Σωματείου Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ, Χαράλαμπος Κοροξενός, «οι ασθενείς ή οι συγγενείς τους με διάφορους τρόπους, άγνωστους σε μας, κάνουν δωρεά χειρουργικών υλικών μέσα στο νοσοκομείο με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για άμεση επέμβαση στους ίδιους. Τα χρήματα είναι ενδεικτικά και κατά μέσο όρο γύρω στα 500 ευρώ, υπάρχουν όμως και υλικά όπως είναι απινιδωτές που το κόστος τους φτάνει στα 3.000. Δεν γνωρίζουμε αν παρέκαμπταν τη σειρά άλλων ασθενών. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι μία μεγάλη ευκαιρία για να πάψουν οι διευθυντές των κλινικών να ετοιμάζουν τις λίστες των χειρουργείων και η λίστα των χειρουργείων να γίνεται από τη Διοίκηση του νοσοκομείου, ώστε να πάψουν πλέον ασθενείς να μπαίνουν από την πίσω πόρτα».

Το νοσοκομείο επισκέφτηκε το πρωί ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Στρατής Πλωμαρίτης, ο οποίος, αφού ενημερώθηκε για τις καταγγελίες, δήλωσε ότι κατά τις τρεις συναντήσεις που είχε με το Σωματείο Εργαζομένων ουδέποτε ενημερώθηκε γι αυτό το θέμα.

«Απ΄ ότι φαίνεται, το θέμα δεν «έσκασε» χτες στο νοσοκομείο. Ξέσπασε όμως χτες σαν είδηση, από την καταγγελία του Σωματείου των Εργαζομένων. Στο ΔΣ που πήρε τις αποφάσεις αυτές υπάρχει εκπρόσωπος των εργαζομένων που συμμετέχει και οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες. Μένει να το δούμε και αυτό, να τα δούμε όλα. Δεν συνιστά ούτε κατηγορία, ούτε τίποτα, αλλά επειδή ενημερώνουμε τον κόσμο, ό,τι πληροφόρηση έχουμε οφείλουμε να την καταθέσουμε να την έχουν υπόψη τους οι πολίτες, πως αυτό το θέμα δεν προέκυψε χτες» δήλωσε ο κ. Πλωμαρίτης ο οποίος χαρακτήρισε το γεγονός «παρεκκλίνουσα συμπεριφορά» στη λειτουργία του νοσοκομείου, συμπεριφορά που απέκτησε και θεσμικό χαρακτήρα από τη στιγμή που το Διοικητικό Συμβούλιο έκανε αποδεκτές τις δωρέες κάποιων πολιτών για συγκεκριμένα άτομα.

«Πρόκειται δηλαδή για διαδικασία όπου ο ενδιαφερόμενος ο ασθενής ή το περιβάλλον του κάνανε μια δωρεά προς το νοσοκομείο ενός υλικού το οποίο χρησιμοποιούταν γι αυτόν τον συγκεκριμένο ασθενή. Δεν πρόκειται για μια δωρεά προς το νοσοκομείο, πρόκειται για κάτι άλλο, πρόκειται ενδεχομένως και για παραβίαση της λίστας των ασθενών στο νοσοκομείο. Αυτά συνιστούν σοβαρό παράπτωμα και ήδη έχει μπει ο εισαγγελέας, έχει διατάξει ανάκριση και έχει αναθέσει σε ανακριτή να το διερευνήσει. Σήμερα ήταν εδώ και κλιμάκιο του ΣΕΥΥΠ, οι οποίοι έχουν εντολή και θα διερευνήσουν και αυτό το θέμα. Θα πρέπει να δούμε τη διαδρομή αυτών των δωρεών και τον τελικό τους αποδέκτη, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα υλικά έμπαιναν στο νοσοκομείο και χορηγούνταν μετά στους γιατρούς και στις κλινικές. Μπορεί να υπάρχουν ελλείψεις στα νοσοκομεία, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με τη χρηματοδότησή τους, αλλά ό,τι και να υπάρχει αυτό είναι καταδικαστέο» πρόσθεσε ο κ. Πλωμαρίτης.

Επισήμανε ακόμη ότι αυτό που έγινε συνιστά παρανομία ανεξαρτήτως του ποσού της δωρεάς και του αριθμού των πολιτών που έκαναν τις δωρεές και ότι οι όποιες καταγγελίες είναι καλοδεχούμενες, προκειμένου να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να αποδοθούν ευθύνες.

Ο νέος διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Τάσος Σπανός, ο οποίος δεν έχει ακόμη αναλάβει επισήμως καθήκοντα, δήλωσε ότι μόλις αναλάβει την ευθύνη της διοίκησης του νοσοκομείου θα διερευνήσει σε βάθος όλες τις διαδικασίες και τις ενέργειες . «Ελπίζω ότι η δικιά μας η διαδικασία μπορεί να είναι πιο σύντομη χρονικά από τη διαδικασία της Δικαιοσύνης και να βγάλουμε συμπεράσματα για πειθαρχικά αδικήματα» είπε ο κ. Σπανός.

Η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΧΕΠΑ, Αναστασία Πολίτου, ερωτηθείσα γιατί υπέγραψε την έγκριση αυτών των δωρεών εφόσον αυτό συνιστά παρανομία, απάντησε: «Οι δωρεές μέχρι τώρα στο ΔΣ ήταν κοινωνικού χαρακτήρα. Δηλαδή, επειδή τα νοσοκομεία έχουν φτάσει σε αυτή την κατάσταση, λόγω της υποχρηματοδότησης, οι συγγενείς ή οι ασθενείς δώριζαν σεντόνια, καρότσια, οτιδήποτε έχει κοινωνικό χαρακτήρα. Στα τελευταία 2-3 Διοικητικά Συμβούλια είχαμε πάνω από 20 θέματα που ήταν δωρέες ασθενών με τα υλικά τους για τους ίδιους. Ότι φτάσαμε να τα εγκρίνουμε είναι γιατί αυτά τα υλικά είχαν μπει πριν δύο μήνες στους ασθενείς κι έπρεπε να εγκριθούν για να μην τα πληρώσουν οι ασθενείς από την τσέπη τους».