Α. Γιαννόπουλος: 1,5 εκατ. Έλληνες έγιναν αναγκαστικά πρόσφυγες όπως οι 550.000 Σύριοι που πέρασαν φέτος από την χώρα

  • Iatropedia
                                                  Εκτενή αναφορά στην πορεία προς την δημιουργία του ΚΕΕΛ το 1992 και στην συνέχεια του ΚΕΕΛΠΝΟ το 2005, τους πυλώνες δράσεις του, την προσφορά του στην υγειονομική θωράκιση της χώρας, έκανε ο σημερινός πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής Αθανάσιος Γιαννόπουλος και η συνεργάτιδα του Κέντρου, Ε. Τσάγκαρη. Με τις ομιλίες τους έδωσαν το στίγμα της χθεσινής βραδιάς που στόχο είχε την βράβευση των προηγούμενων προέδρων και μια συγκινητική συγκριτική μελέτη του κ. Γιαννόπουλου της προσφυγιάς που έζησε ο Ελληνισμός το 1914 με 1922, με την σημερινή προσφυγιά των Σύριων...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Από το 1914 που ξεκίνησαν οι προαιρετικοί εκτοπισμοί ελληνικών πληθυσμών από τα εδάφη που κατείχαν μέχρι τότε επί αιώνες, μέχρι τον ξεριζωμό της υποχρεωτικής ανταλλαγής πληθυσμών το 1922, οι Έλληνες γνώρισαν καλά τι σημαίνει προσφυγιά…

«Όπως τότε που τους αποκαλούσαμε Τουρκόσπορους και η Ελλάδα υποχρεώθηκε να τους υποδεχτεί χωρίς κατάλληλες δομές και ζώντας σε περίοδο ανέχειας, έτσι τώρα και αυτοί οι άνθρωποι που φτάνουν στις ακτές μας δεν είναι αποδεκτοί από όλους και τους υποδεχόμαστε όντας οι ίδιοι σε δύσκολη οικονομική περίοδο…», είπε ο καθηγητής συγκρίνοντας την τότε προσφυγιά με την σημερινή.

Όπως αποκάλυψε, με το οδοιπορικό που είχε κάνει σε ολόκληρη την ανατολική Ελλάδα αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, είχε καταλήξει με τους συνεργάτες του στο συμπέρασμα ότι από την χώρα θα περάσουν 150.000 πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή. Αλλά όπως έπεσαν έξω στους υπολογισμούς τους οι αρμόδιοι από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, έτσι έπεσε έξω και ο ίδιος…καθώς μέχρι τώρα έχουν περάσει από την χώρα μας περί τους 550.000 ανθρώπους.

Κι ενώ υπάρχει η ανησυχία μήπως τα διαφορετικά συστήματα υγείας από τα οποία προέρχονται, πυροδοτήσουν την εξάπλωση εξαφανισμένων για την Ευρώπη μολυσματικών ασθενειών, δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

Η Ελλάδα όμως είναι μια μικρή χώρα, όπως τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος, και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τέτοιο τεράστιο κύμα προσφύγων οι οποίοι παρεμπιπτόντως δεν επιθυμούν να παραμείνουν στην χώρα μας αλλά τελικό προορισμό έχουν χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Χρειάζεται οπωσδήποτε η συνδρομή της ΕΕ η οποία στην αρχή υποτίμησε το πρόβλημα και το θεώρησε αποκλειστικά ελληνικό και ιταλικό… «Όταν όμως είδε τα κομβόϊ των προσφύγων στα εδάφη της, τότε κατάλαβε, ευτυχώς όχι πολύ αργά», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η ωραία βραδιά στο αμφιθέατρο του ΕΚΕΠΥ που τίμησαν πολλοί επίσημοι (αλλά όχι βουλευτές καθώς γινίταν ονομαστική ψηφοφορία συτην Βουλή), έκλεισε με την έκφραση τιμής στους προηγούμενους προέδρους του ΚΕΕΛΠΝΟ.