8ο Διεθνές Συνέδριο Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

  • Ρούλα Τσουλέα
ψυχοκοινωνική αποκατάσταση
Το 8ο Διεθνές Συνέδριο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος  (ΙΣΝ) θα διεξαχθεί 24-25 Ιουνίου 2019 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το θέμα του συνεδρίου είναι «UNTITLED» και θα φιλοξενήσει ομιλητές υψηλού επιπέδου από διαφορετικούς κλάδους και χώρους.

Το 8ο Διεθνές Συνέδριό του πραγματοποιεί 24-25 Ιουνίου 2019 το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος  (ΙΣΝ). Το θέμα του συνεδρίου είναι «UNTITLED» και θα φιλοξενήσει ομιλητές υψηλού επιπέδου από διαφορετικούς κλάδους και χώρους, θέτοντάς τους την πρόκληση να τοποθετηθούν και να συζητήσουν για θεματικές που βρίσκονται έξω από τα όρια της αυθεντίας τους.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 60 ομιλητές υψηλού επιπέδου. Ορισμένοι εξ αυτών είναι οι:

  • Sunitha Krishnan: η γυναίκα που μετέτρεψε την προσωπική της ιστορία σε μάχη ενάντια στη σεξουαλική δουλεία
  • Henry Timms: o νέος πρόεδρος του εμβληματικού πολιτιστικού οργανισμού Lincoln Center
  • Mike Niconchuk: ο νευροεπιστήμονας που αναζητά εργαλεία για την καταπολέμηση της βίας
  • Ασημίνα Αρβανιτάκη: η κορυφαία επιστήμονας στον κλάδο της Θεωρητικής Φυσικής, και κάτοχος του SNF Aristarchus Chair στο Perimeter Institute, η οποία έχει τιμηθεί με το διεθνές βραβείο New Horizons in Physics.
  • Mark Mazower: ένας από τους πιο λαμπρούς ιστορικούς της εποχής μας.
  • Becca Heller: μια ηχηρή φωνή στην νομική υποστήριξη μεταναστών ενάντια στο διάταγμα απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ σε πολίτες με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, η οποία έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο.
  • Nia Vardalos: η ηθοποιός και συγγραφέας με την ιδιαίτερη κωμική ματιά.
  • Fiorenzo Omenetto: ένας επιστήμονας που διαγράφει το δρόμο του μεταξιού στοχεύοντας στη βιωσιμότητα.
  • Έφη Βαγενά: η επιστήμονας που προωθεί τη βιοηθική στην παγκόσμια σκηνή της πολιτικής υγείας.
  • Στέλιος Γιαννακόπουλος, Τραϊανός Δέλλας, Αντώνης Νικοπολίδης, Γιάννης Τοπαλίδης, Θοδωρής Ζαγοράκης και Άγγελος Χαριστέας: εκπρόσωποι της ομάδας Legends 2004, που χάρισε στην Ελλάδα έναν απρόσμενο ποδοσφαιρικό θρίαμβο το 2004.

2η Ημερίδα του SNF Agora Institute

Επιπλέον, στις 26 Ιουνίου 2019 το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνδιοργανώνει με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins την 2η Ημερίδα του SNF Agora Institute. Η ημερίδα έχει τίτλο «Talking (and Listening) Across Divides» και διοργανώνεται στο πλαίσιο της μηνιαίας σειράς ΔΙΑΛΟΓΟΙ.

Η ημερίδα έχει στόχο να διερευνήσει όλα όσα μπορούν να μας διδάξουν η εμπειρία και οι επιστήμες για τις προϋποθέσεις που επιτρέπουν τον παραγωγικό και δημοκρατικό διάλογο και τη συμμετοχή στα κοινά. Πώς μπορούμε να γίνουμε δεκτικοί σε διαφορετικές, ακόμη, και αντικρουόμενες απόψεις και ιδέες; Πώς θα καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά τις αξίες μας στους συνομιλητές μας; Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που επιτρέπουν ουσιαστικές και, αρκετές φορές, δύσκολες συζητήσεις;

Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, των οποίων η έρευνα και εξειδικευμένη γνώση θα «φωτίσει» τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, να μετριάσουμε ή ακόμη και να λάβουμε υπόψη μας ανταγωνιστικές απόψεις – γεγονός που αποτελεί σημαντική παράμετρο για την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας.

Το συνέδριο και η ημερίδα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival. Το φεστιβάλ διοργανώνεται και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 30 Ιουνίου 2019 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η συμμετοχή του κοινού στο συνέδριο και την ημερίδα είναι δωρεάν και ανοιχτή, αλλά πρέπει να γίνει προεγγραφή.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα και για τρόπους εγγραφής είναι διαθέσιμες στο www.SNFestival.org.