800.000 άνθρωποι σώθηκαν από τα αντικαπνιστικά μέτρα στις ΗΠΑ

  • Iatropedia
Η αύξηση των φόρων, η απαγόρευση των διαφημίσεων τσιγάρων, οι εκστρατείες ενημέρωσης, αλλά και η απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και σε μπαρ και εστιατόρια, βοήθησαν στις ΗΠΑ, να αποφευχθούν τουλάχιστον 800.000 θάνατοι από καρκίνο των πνευμόνων, από το 1975 μέχρι το 2000.

Αυτό ανακοίνωσε το Αμερικάνικο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο και συμπλήρωσε ότι, «υποθετικά, αν όλοι οι Αμερικάνοι σταματούσαν το κάπνισμα μετά την πρώτη προειδοποίηση των αμερικανικών υγειονομικών αρχών, το 1964, για τους κινδύνους του καπνίσματος, θα είχαν σωθεί 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, την περίοδο αυτή των 36 χρόνων»

Οι στατιστικές δείχνουν πως το ποσοστό των περιπτώσεων καρκίνου των πνευμόνων μειώθηκε ανάμεσα στους ενήλικες Αμερικανούς, από 23,2% το 2000 στο 20,6% το 2008. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, το 20,6% του πληθυσμού της χώρας καπνίζει, και τα τέσσερα εκατομμύρια είναι νέοι.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν με δικό τους τρόπο την κατανάλωση τσιγάρων από τους ανθρώπους που γεννήθηκαν από το 1890 ως το 1970. Μετά με τη βοήθεια ενός μοντέλου ηλεκτρονικού υπολογιστή, βρήκαν την συχνότητα εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων στην ομάδα αυτή.

«Τα αποτελέσματα μας προσφέρουν μια καλή απεικόνιση των καταστροφικών συνεπειών του καπνίσματος στη χώρα μας και δείχνουν πόσο μεγάλο είναι το όφελος από τη μείωση του καπνίσματος», τόνισε ο Ρόμπερτ Κρόιλ, επικεφαλής του τμήματος ελέγχου του καρκίνου στο Ινστιτούτο.

«Φυσικά και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος εναντίον του καπνίσματος, αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε τις προσπάθειες», υπογράμμισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως ο αντικαπνιστικός αγώνας εξακολουθεί να είναι μια από τις σπουδαιότερες προτεραιότητες της ιατρικής, της επιστήμης, αλλά και της δημόσιας υγείας.

Από το 1964, η αντικαπνιστική εκστρατεία της αμερικανικής κυβέρνησης περιλαμβάνει την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, την αύξηση των φόρων στα τσιγάρα και τον περιορισμό της πώλησης τσιγάρων σε παιδιά και εφήβους.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των θανάτων από καρκίνο των πνευμόνων θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν (οι άνθρωποι αυτοί) σταματούσαν το κάπνισμα», επισήμανε ο Ερικ Φέιερ, υπεύθυνος στατιστικής μεθοδολογίας του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για το έμφραγμα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο στους πνέυμονες στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε ποιές είναι οι απαραίτητες εξετάσεις για όλα τα είδη καρκίνου

Επιδημία ο καρκίνος του πνέυμονα στην Ελλάδα

σαρωτικοί έλεγχοι γι το κάπνισμα, ελέω τρόικας

είναι τελικά επικίνδυνο το ηλεκτρονικό τσιγάρο; τι λέει η ευρωπαική πνευμονολογική εταιρία

το κάπνισμα αποβλακώνει τους άνδρες

βοηθούν ή όχι τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα, τα υποκατάστατα νικοτίνης;