60.000 άνθρωποι είναι παρατεταμένοι φορείς κορονοϊού – Έχουν συμπτώματα πάνω από 3 μήνες

  • Γιάννα Σουλάκη
συμπτώματα
Σε εκείνους που δεν φοβούνται να κολλήσουν κορονοϊό γιατί πιστεύουν ότι θα τον περάσουν σαν μια δυνατή γρίπη έρχεται να χτυπήσει καμπανάκι μια έρευνα που είναι σε εξέλιξη στην Βρετανία μέσω μιας ειδικής εφαρμογής και το αποτέλεσμα της οποίας είναι γροθιά στο στομάχι.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι όλοι τους παρατεταμένοι ασθενείς με κορονοϊό έχουν για παραπάνω από τρεις μήνες συμπτώματα κορονοϊού.

Ο καθηγητής Tim Spector, ο οποίος είναι επικεφαλής της εφαρμογής Covid Symptom Study app, δήλωσε ότι πάνω από 60.000 άνθρωποι είναι ασθενείς με κορονοϊό για περισσότερους από 3 μήνες.

 Κάποιοι από αυτούς έχουν ελαφρά συμπτώματα και κάποιοι άλλοι όμως είναι πιο σοβαρά.

Περιγράφουν ότι πριν ασθενήσουν ήταν σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και τώρα πολλοί είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικό καροτσάκι. Έχουν δυσκολία στην αναπνοή και αισθάνονται μεγάλη κόπωση και πολλοί από αυτούς λένε ότι μια απλή καθημερινή δραστηριότητα, όπως το να πάνε για ψώνια τους ρίχνει στο κρεβάτι για μέρες ολόκληρες.

Ο καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου μίλησε στο ραδιόφωνο του BBC για τα στοιχεία που προκύπτουν από την εφαρμογή που δείχνουν ότι 300.000 people άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είχαν συμπτώματα που κράτησαν πάνω από έναν μήνα και αυτοί ονομάζονται παρατεταμένοι ασθενείς με κορονοϊό.

Από αυτούς, οι 60.000 ήταν αυτοί που είχαν συμπτώματα που κράτησαν πάνω από 3 μήνες.

Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι κάποιοι ασθενείς με κορονοϊό έχουν συμπτώματα ακόμα και έξι μήνες αφού έχουν νοσήσει και μάλιστα τόνισε ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι νεαρής ηλικίας.

Η 37χρονη Elly MacDonald, από το νοτιοδυτικό Λονδίνο την ώρα της προπόνησης για τον Μαραθώνιο του Λονδίνου εμφάνισε συμπτώματα κορονοϊού. Ήταν 21 Μαρτίου.

Πέντε μήνες μετά έχει δυσκολία στην αναπνοή και εξάντληση αλλά το πιο πρόσφατο τεστ που έκανε είναι αρνητικό. Άλλαξε γιατρό γιατί πίστευε ότι δεν την καταλάβαινε και όπως δήλωσε στον Guardian δεν την έπαιρνε στα σοβαρά και πρόσθεσε ότι αυτό που θέλει είναι να ξαναγίνει όπως ήταν πριν.

Πηγή: Guardian, Newsit.gr