Η φαρμακοβιομηχανία πληρώνει όλο και περισσότερα, το Δημόσιο όλο και λιγότερα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το 2016 η φαρμακοβιομηχανία θα πληρώσει clawback στο ελληνικό δημόσιο περί τα 800 εκατ. ευρώ, και με τις ελλείψεις να είναι προ των πυλών, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) έχει αποστείλει επιστολές προς την Αριστοτέλους στις οποίες εκθέτει τα προβλήματα και ζητεί άμεσα συναντήσειςμε την ηγεσία του ΥΥΚΑ και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με […]

Το 2016 η φαρμακοβιομηχανία θα πληρώσει clawback στο ελληνικό δημόσιο περί τα 800 εκατ. ευρώ, και με τις ελλείψεις να είναι προ των πυλών, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) έχει αποστείλει επιστολές προς την Αριστοτέλους στις οποίες εκθέτει τα προβλήματα και ζητεί άμεσα συναντήσειςμε την ηγεσία του ΥΥΚΑ και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με την επιστολή που απευθυνόταν στον πρωθυπουργό, οι οφειλές της Πολιτείας προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ανέρχονται σε 1,35 δισ. ευρώ, και δεδομένου ότι κάθε χρόνο βαίνει διογκούμενο χωρίς να έχουν λάβει οιι εταιρίες ένα πλάνο αποπληρωμής τους αλλά και χωρίς την στενή συνεργασία με την ηγεσία του ΥΥΚΑ -την οποία θα περίμεναν-, η ανησυχία είναι εύλογη!

O ΣΦΕΕ στην επιστολή του αναφέρεται σε απλοποίηση του συστήματος rebate μέσω της ενσωμάτωσης των οριζόντιων rebate σε ένα rebate όγκου το οποίο θα είναι δίκαιο και σταθερό. Συγκεκριμένα, θα αντικαθιστά σε μία κλίμακα όλα τα επιμέρους rebate (9%μ 2% για ATC5 όγκου, 5% για νέες δραστικές και δυναμική τιμολόγηση, επιστροφή χονδρεμπορικού κέρδους, 50%- 50% και επιστροφή διαφοράς των ΦΥΚ από απευθείας πωλήσεις στα φαρμακεία.