5 βήματα για καλή πνευματική φόρμα και στην τρίτη ηλικία!

  • Iatropedia
Ού γαρ έρχεται μόνον: το γήρας δεν επηρεάζει μόνο το σώμα αλλά και το μυαλό –ιδίως αυτό. Αμερικανοί επιστήμονες τονίζουν ότι αυτό είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να συγχέεται με την γνωστική εξασθένηση. Να τί προτείνουν για να μεγαλώνει κανείς… όμορφα.

Το να ξεχνάει κανείς πού άφησε τα κλειδιά του στα τριάντα είναι ενοχλητικό αλλά στα εξήντα και κάτι μπορεί να γίνει πρόβλημα και πηγή άγχους. Δεν έχει να κάνει με Αλτσχάϊμερ, απλώς το μυαλό γερνάει όπως και το υπόλοιπο σώμα, επισημαίνουν επιστήμονες του US Institute of Medicine. Στην τρίτη ηλικία όμως, εκτός από την σοφία έρχονται κι άλλα που κάνουν την καθημερινότητα των μεγάλων ανθρώπων πιο πολύπλοκη –από προβλήματα στην οδήγηση και δυσκολίες προσαρμογής σε έναν τεχνολογικά καλπάζοντα κόσμο έως τάση να πέφτουν ευκολότερα θύματα οικονομικής απάτης.

Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγει κανείς το γήρας, μπορεί όμως να προετοιμαστεί για μεγαλώσει όμορφα. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Δρ. Νταν Μπλέιζερ, επίτιμος καθηγητής ψυχιατρικής στο Duke University «όλων μας ο εγκέφαλος γερνάει, το θέμα είναι πώς γερνάει». Με τον πληθυσμό στον Δυτικό κόσμο να γερνάει όλο και περισσότερο, οι ειδικοί προτείνουν μερικά μυστικά για να είναι κανείς σε πνευματική φόρμα και στην τρίτη ηλικία.

Να είναι σε καλή φυσική κατάσταση. Όσο νωρίτερα αρχίζει κανείς, τόσο το καλύτερο. Ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά.

Να έχει υπό έλεγχο την πίεσή του και τον διαβήτη και να μην καπνίζει. Εφόσον αυτά αποτελούν παράγοντες υψηλού κινδύνου για καρδιακά νοσήματα, ό,τι είναι κακό για την καρδιά είναι και για το μυαλό!

Να είναι κοινωνικά και πνευματικά ενεργοί.

Να μάθουν περισσότερα για τα φάρμακα που παίρνουν. Ορισμένα φάρμακα –αγχολυτικά, υπνωτικά, αντιϊσταμινικά, φάρμακα για την ουροδόχο κύστη και τα παλαιότερα αντικαταθλιπτικά– «θολώνουν» το μυαλό. Για τυχόν απορίες, στον γιατρό.

Να κοιμούνται όσο χρειάζονται.

Επίσης, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με προϊόντα που ισχυρίζονται ότι βελτιώνουν την πνευματική λειτουργία. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπλέιζερ, δεν έχει αποδειχθεί ότι βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής βοηθούν ενώ μένει να εξακριβωθεί και κατά πόσο τα διάφορα παιχνίδια στον υπολογιστή για την «εκπαίδευση του εγκεφάλου» κάνουν καλό.