28η Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας – Χρονιά ορόσημο το 2020 για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C

  • Γιάννα Σουλάκη
ηπατίτιδας
Η εξάλειψη της ηπατίτιδας C έως το 2030, αποτελεί εθνική δέσμευση της χώρας μας από το 2016, όταν υιοθέτησε την αντίστοιχη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το 2020, ωστόσο, αποτελεί έτος ορόσημο, καθώς αναμένεται η 1η αξιολόγηση της προόδου.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ηπατίτιδας είναι η ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση του γενικού πληθυσμού και των αρμόδιων φορέων για το σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας των ιογενών ηπατιτίδων, ως έναυσμα για ουσιαστική δράση και αλλαγή.

Η σοβαρότητα της νόσου ως πρόβλημα δημόσιας υγείας έχει ήδη καταστεί σαφής, δεδομένου ότι 74.000 – 134.000 ενήλικες ζουν με χρόνια ηπατίτιδα C, στην Ελλάδα. Από αυτούς μόλις το 25% έχει διαγνωστεί. Κάθε χρόνο έχουμε περίπου 3.700 νέες μολύνσεις, ενώ οι 7 στις 10 αφορούν σε άτομα με ιστορικό ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών, σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Ασθενών ‘Ηπατος Ελλάδος “ Προμηθέας”.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την εκρίζωση της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα, αποτελεί το βασικό εργαλείο επίτευξης του στόχου, ενώ έχει παράλληλα οριστεί από το Υπουργείο Υγείας, Εθνική Συντονιστική Επιτροπή υπεύθυνη για την παρακολούθηση και την υλοποίησή του. Οι παραπάνω ενέργειες αποτελούν το εχέγγυο ότι η ανάδειξη του προβλήματος, η έγκαιρη διάγνωση και η λήψη θεραπείας από όλους τους ασθενείς, τίθεται ως προτεραιότητα, ώστε να βελτιωθεί η αντιμετώπισή του και να επιτευχθεί η εξάλειψη σε εθνικό επίπεδο.

Οι 4 κύριοι άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, αφορούν:

  • στην πρόληψη και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού,
  • τον προσυμπτωματικό έλεγχο,
  • την διάγνωση και θεραπεία
  • την παρακολούθηση και αποκατάσταση

ΕΟΔΥ: «Στόχος είναι, οι ασθενείς που δεν γνωρίζουν ότι έχουν ηπατίτιδα»

Η ιογενής ηπατίτιδα εξακολουθεί να μαστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β. Όσον αφορά στην ηπατίτιδα C εκτιμάται ότι περισσότερα από 100.000 άτομα πάσχουν στη χώρα μας, εκ των οποίων 75.000 δεν το γνωρίζουν.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τη νόσο ανήκουν οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών και οι έγκλειστοι φυλακών, ιδίως εκείνοι που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα σχετιζόμενα με τα ναρκωτικά.

Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον, η χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας Β.

Η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, υποστηρίζουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια τα νέας γενιάς φάρμακα άλλαξαν ριζικά το τοπίο στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης συστήνεται η εξέταση αντισωμάτων του ιού σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980. Η σύσταση αυτή προτείνεται αυτόματα κατά τη συνταγογράφηση μέσω ΕΟΠΥΥ σε άτομα αυτών των ηλικιακών ορίων, προκειμένου να εντοπισθούν άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C και δεν το γνωρίζουν. Σήμερα όλοι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στα νέα θεραπευτικά σχήματα που οδηγούν στην πλήρη κάθαρση του ιού και την ίαση της λοίμωξης.

Ταυτόχρονα, όσοι πάσχουν από Ηπατίτιδα C μπορούν σήμερα να επισκέπτονται τα ειδικά ηπατολογικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων χωρίς ραντεβού, προκειμένου να υποβληθούν σε εξέταση και θεραπεία, υποστηρίζουν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ.

Ελληνική Εταιρεία Μελέτης ‘Ηπατος: «Εχθρός η άγνοια και το στίγμα»

Σημαντικό ζήτημα είναι η αντιμετώπιση του στιγματισμού των ασθενών και η καταπολέμηση της άγνοιας, υποστηρίζει με αφορμή την ημέρα, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης ‘Ηπατος, οι εκπρόσωποι της οποίας σημειώνουν επίσης:

“Αυτή η άγνοια οδηγεί τους ανθρώπους να υποθέσουν ότι δεν κινδυνεύουν λόγω και της απουσίας συμπτωμάτων, ενώ παράλληλα τους αποτρέπει από το να υποβληθούν σε εξετάσεις και να αρχίσουν θεραπεία. Έτσι, αφενός μεν αυξάνεται ο κίνδυνος περαιτέρω μετάδοσης της λοίμωξης, λόγω ανεπαρκούς ενημέρωσης για τους τρόπους μετάδοσης και αντιμετώπισης, αφετέρου δε ενισχύεται ο στιγματισμός των φορέων και των πασχόντων”.

Σε όλες αυτές τις εξελίξεις, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (Ε.Ε.Μ.Η.) παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και αποτελεί σημαντικό παράγοντα καθορισμού των εξελίξεων αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες με βάση την επιστημονική εγκυρότητα και το δικαίωμα όλων των ασθενών στην πρόσβαση στα νέα αντιικά φάρμακα.

Το νέο ψηφιακό εργαλείο “Νοhep Greece” στην υπηρεσία της καταπολέμησης της Ηπατίτιδας C

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας στις 28 Ιουλίου, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» παρουσιάζει το νέο ψηφιακό εργαλείο με τίτλο «NOhep Greece», διαθέσιμο στη διεύθυνση – http://helpa-prometheus.gr/nohepgreece/.

Το NOhep Greece, είναι μία πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να ενώσει επιστημονική κοινότητα, αρμόδιους φορείς, πολιτικά πρόσωπα και πολίτες, με στόχο την εξάλειψη της ηπατίτιδας C στη χώρα μας.

Σκοπός του NOhep Greece είναι να λειτουργεί ως Παρατηρητήριο της προόδου που σημειώνεται αλλά και των ενεργειών που κρίνονται απαραίτητες, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, λίγο πριν την έλευση του 2020, που αποτελεί χρονιά ορόσημο της πρώτης παγκόσμιας αξιολόγησης για την εξάλειψη της νόσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω της πλατφόρμας Nohep Greece μπορούν όλοι, με μία απλή εγγραφή, να γίνουν πρεσβευτές του μηνύματος της σημασίας της εξάλειψης της ηπατίτιδας C. Όλοι μαζί μπορούμε να αναπτύξουμε ενιαία φωνή για να τονίσουμε την αναγκαιότητα σε πράξεις, δράση και αλλαγές!

Το Γραφείο Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ είναι στη διάθεση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή και πληροφορία στα τηλέφωνα: 210 5212178 και 210 5212183, ΚΕΠΙΧ: 210 5212054, καθώς και στο διαδίκτυο: www.eody.gov.gr